FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak suđenja A. Trifunoviću, optuženom za ratni zločin u Tovarniku

VUKOVAR, 25. travnja 2006. (Hina) - Saslušanjem novih svjedoka predsudskim vijećem Županijskog suda u Vukovaru danas je nastavljenaglavna rasprava u sudskom postupku protiv Aleksandra Trifunovića(1946.), optuženog za ratni zločin nad civilnim stanovništvom uTovarniku na vinkovačkom području.
VUKOVAR, 25. travnja 2006. (Hina) - Saslušanjem novih svjedoka pred sudskim vijećem Županijskog suda u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u sudskom postupku protiv Aleksandra Trifunovića (1946.), optuženog za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Tovarniku na vinkovačkom području.

Trifunovića se optužuje da je, nakon okupacije srijemskog mjesta Tovarnika 20. rujna 1991. do 25. ožujka 1992. sudjelovao u formiranju mjesne vlasti kojoj je cilj bio da Tovarnik postane etnički čist bez Hrvata i ostalih nesrba, koji su prije srpske okupacije bili većinsko stanovništvo u tom mjestu. U optužnici se navodi da su u toj namjeri Hrvati i ostali nesrbi iz Tovarnika odlukom novouspostavljenih mjesnih vlasti nasilno raseljavani, izvrgnuti fizičkom i psihičkom nasilju i zlostavljanju pri čemu je ubijeno 46 Tovarničana poznatog i šest osoba nepoznatog identiteta.

Kao predsjednik Mjesne zajednice Trifunović je, prema navodima iz optužnice, organizirao prisilne radove i izdavao propusnice za izlazak iz sela.

Svjedok Đuro Dominiković prisjetio se ubojstva Pavla Hapčaka i Marina Lovrića, ubijenih nekoliko dana nakon okupacije Tovarnika dok su traktorom, na kojemu se nalazilo još dvadesetak starijih mještana, pokušali iz Tovarnika otići za Ilok.

Dominiković ubojicu, kako je rekao, nije poznavao, ali misli da je "došao oklopnim transporterom s drugim osobama koje su došle iz Valjeva".

O ubojstvu Pavla Hapčaka i Marina Lovrića svjedočila je i Marica Grgić kojoj je suprug ubijen tijekom okupacije Tovarnika. O ubojstvu supruga obavijestili su je, kako je navela, iz Crvenog križa u Šidu dok se nalazila u progonstvu kod kćeri u Beogradu.

"Osoba, koju su zvali Slavica, obavijestila me kako je naš predsjednik Aco, a ja sam znala da misli na optuženog Aleksandra Trifunovića, obavijestio Crveni križ da je u Tovarniku ubijeno 13 osoba među kojima i moj suprug", rekla je u iskazu svjedokinja. Dodala je kako je nedugo nakon toga saznanja otišla u Tovarnik u kuću optuženog Aleksandra Trifunovića kako bi doznala što se točno dogodilo s njezinim suprugom.

Tom prigodom, kako je navela, optuženi ju je primio "na najljepši mogući način" upozorivši ju kako je u Tovarniku bezvlašće uz napomenu da "on ne može nikomu pomoći jer je u selu sve preuzela vojska".

Svjedok Ivan Brođanac rekao je da Tovarnik nije napuštao u vrijeme okupacije mjesta, te da je optuženog Aleksandra Trifunovića poznavao još od prije rata, ali se ne sjeća da je on bio "predsjednik sela". Trifunovića, za kojega, kako je dodao, nema ništa loše za reći, viđao je kako selom prolazi traktorom.

Tomo Brođanac, koji je također tijekom okupacije bio u Tovarniku, optuženog Aleksandra Trifunovića, kako je rekao, nije viđao. Nije vidio da je netko nekoga maltretirao ili ubio.

Svjedok Mihajlo Dovičin optuženog Trifunovića je tijekom okupacije vidio nekoliko puta u Tovarniku, a jednom prigodom vidio je kako u hlaćama nosi mali pištolj koji je svjedoku sličio na igračku.

Ubojstva i zlostavljanja u Tovarniku tijekom okupacije nisu vidjeli ni svjedoci Antun Mišić i Damir Alivojvodić koje, kako su naveli, nitko nije maltretirao niti zatvarao.

Jovanka Bakrač navela je kako je oko godinu dana, tijekom okupacije, u Tovarniku bila "sekretar mjesne zajednice" čiji je predsjednik u isto vrijeme bio optuženi Aleksandar Trifunović.

Kako se u Tovarnik vratila tek krajem listopada 1991., nije vidjela ubojstva ali je, kako je rekla, čula da ih je bilo.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za srijedu u 14 sati, kada će biti saslušani novi svjedoci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙