FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina: pojašnjenja o poskupljenjima goriva

ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Super 95 je bezolovni motorni benzinkojeg može koristiti 70 posto voznog parka u Hrvatskoj, a dostupan jena 85 posto Ininih benzinskih postaja, ustvrdili su danas iz Inereagirajući na brojne upite koje su zaprimili nakon noćašnjegposkupljenja svih vrsta goriva.
ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Super 95 je bezolovni motorni benzin kojeg može koristiti 70 posto voznog parka u Hrvatskoj, a dostupan je na 85 posto Ininih benzinskih postaja, ustvrdili su danas iz Ine reagirajući na brojne upite koje su zaprimili nakon noćašnjeg poskupljenja svih vrsta goriva.

Naftni su derivati od danas skuplji od 1,4 posto do 6,4 posto, za koliko je poskupio Eurosuper 95, koji sada košta 8,49 kuna po litri. Od benzina jedino Super 95 nije prešao granicu od 8 kuna te sada košta 7,98 kuna.

Nakon što su od ponoći 25. travnja na snagu stupile nove maloprodajne cijene naftnih derivata za razdoblje od 25. travnja do 8. svibnja utvrđene prema važećem Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata, iz Ine navode da su zaprimili velik broj upita.

U svrhu pojašnjenja nejasnoća iz Ine navode kako javnost žele informirati o sljedećim činjenicama.

Tako navode da je Super 95 bezolovni motorni benzin kojeg može koristiti 70 posto voznog parka u Hrvatskoj.

Super 95 dostupan je potrošačima na 85 posto Ininih benzinskih postaja i u potpunosti je hrvatski proizvod. Napominju da INA opskrbljuje 60 posto hrvatskog tržišta, dok 40 posto pripada drugim trgovcima naftnim derivatima.

Navode da je prema Pravilniku, koji je na snazi, cijena Supera 95 trebala 25. travnja iznositi 8,61 kn/l, a iznosi 7,98 kn/l.

Iz Ine nadalje "podsjećaju javnost da se u posljednjih godinu dana uslijed rasta cijena barela nafte na svjetskom tržištu INA ponaša u skladu sa svojom socijalnom politikom, uvažavajući aktualni socijalni i gospodarski trenutak".

Politika nemaksimaliziranja prisutna je i u formiranju cijena drugih naftnih derivata, što uvelike umanjuje Ininu dobit, tvrde iz Ine.

Zaključuju kako je u uvjetima kada na svjetskom tržištu barel nafte dosiže cijenu od oko 80 dolara nerealno očekivati da cijena svih goriva s 95 oktana budu ispod osam kuna.

(Hina) xpp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙