FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 26. travnja

ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za srijedu, 26. travnja.
ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 26. travnja.

VARŠAVA - Hrvatski premijer Ivo Sanader započinje dvodnevni službeni posjet Poljskoj, na poziv poljskog premijera Kazimierza Marcinkiewicza. Posjet Poljskoj dio je intenzivne vanjskopolitičke aktivnosti premijera Sanadera u predstavljanju hrvatskih postignuća u reformama čija je provedba uvjet za ulazak u Europsku uniju i traženju potpore za ostvarenje tog cilja. Premijeri Sanader i Marcinkiewicz razgovarat će, kako je najavljeno, ne samo o odnosima s EU i drugim najvažnijim međunarodnim pitanjima već i o odnosima Hrvatske i Poljske. Prvog dana boravka u Varšavi premijera Sanadera primit će predsjednik Poljske Lech Kaczynski što će također biti prigoda za razgovor o najvažnijim međunarodnim i bilateralnim pitanjima.

DEN HAAG - Počinje suđenje šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg Bosne optuženih za ratne zločine u BiH 1993/94. Optuženi bivši premijer HR HB Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Čorić, šef zatvorske uprave HVO-a Berislav Pušić i zapovjednici HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković terete se u 26 točaka za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. navodno počinjene u kampanji etničkog čišćenja teritorija Herceg Bosne od Bošnjaka i drugih ne-Hrvata s ciljem njegovog pripajanja Hrvatskoj. Šestorica optuženih u ponedjeljak su se iz Zagreba vratila u pritvor ICTY-a u Scheveningenu, s privremene slobode na kojoj su bili od 4. rujna 2004. Optužnica protiv njih objavljena je u ožujku 2004. a na prvom pojavljivanju pred sudom odbacili su optužbe.

SARAJEVO - Parlament Bosne i Hercegovine trebao bi odlučiti hoće li stupiti na snagu izmjene daytonskog ustava što su ih uz posredovanje američke administracije u ožujku dogovorili predsjednici sedam najutjecajnijih političkih stranaka. O ustavnim amandmanima u utorak odlučuje Zastupnički dom, a u srijedu bi se o njima trebao očitovati i Dom naroda. Odbacivanje postignutog političkog dogovora moglo bi blokirati ambicije BiH za približavanjem euroatlantskim integracijama.

DEN HAAG - Pred ICTY-em se nastavlja suđenje vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću (60) nastavkom svjedočenja bivšeg američkog veleposlanika u RH Petera Galbraitha. Martić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova i predsjednik samoproglašene RSK optužen je za ratne zločine na okupiranim područjima RH 1991.-95., u zapadnoj Bosni 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

TOMSK - Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostit će njemačku kancelarku Angelu Merkel u zapadnom sibirskom gradu Tomsku (do 27. travnja).

HELSINKI - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u posjetu Finskoj (do 27. travnja).

KIJEV - Dvadeseta obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu.

PARIZ - Otvaranje Foruma za euro-arapski dijalog. Očekuje se da će na Forumu govoriti francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy, glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Tomislav Rubić

Prije podne: Srđan Baković

Poslije podne: Darko Vlahović

Navečer: Domagoj Janković

Tel: ** 385 1 4808 645

Fax: ** 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙