FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 25. travnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 25. travnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) oštro su danas osudili poskupljenje goriva, te zatražili od Vlade hitnu intervenciju protiv nadolazećeg cjenovnog udara na građane. Tvrdoglavo braneći proračunski prihod, koji je veći zbog povećanog poreznog prihoda, Vlada cijelu zemlju izlaže opasnosti od lančane reakcije poskupljenja, upozorava NHS u otvorenom pismu premijeru Ivi Sanaderu. Vlada je obvezna hitno aktivirati neke modele vezane uz trošarine, naknade za ceste i autoceste, pa čak i poreze, te tako umanjiti cjenovni udar, smatra NHS. URSH pak traži razmatranje tog pitanja na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV), najkasnije u roku 10 dana, uz obveznu nazočnost premijera Ive Sanadera. Ako se ne udovolji tom zahtjevu, URSH će predložiti ostalim sindikalnim središnjicama zamrzavanje rada u GSV-u.

PAKOŠTANE - Dvanaest hrvatskih branitelja u podne je iz Pakoštana pošlo pješice u Haag u znak potpore optuženu generalu Anti Gotovini, koji je od prosinca prošle godine u pritvoru Haaškog suda. Put od Pakoštana do Haaga, dug 1742 kilometra, dvanaestorica branitelja prohodat će u 48 dana. Na blagdan sv. Ante, 13. lipnja, pokušat će se susresti s generalom Gotovinom, ako im Sud odobri zahtjev za posjetom, koji su zatražili preko Gotovininih odvjetnika. Kako su hodočasnici rekli danas u Pakoštanima, tim činom žele duhovno poduprijeti generala Gotovinu, istaknuvši da je njihov napor neznatan u usporedbi s trpljenjem generala Ante Gotovine. Na konferenciji za novinare prije polaska na današnju etapu, prvu od 48 jednodnevnih etapa, branitelji su poručili da je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni, a ne nekakav zločinački pothvat, kako piše u optužnici protiv generala Gotovine.

ZAGREB - U Hrvatskoj su zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u prošloj godini liječene 6.664 osobe, što je za skoro 1.000 osoba više nego 2004. kada je u bolničkom i izvanbolničkom tretmanu bilo ukupno 5.768 ovisnika, najnoviji su podaci Službe za prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Broj liječenih ovisnika najviši je dosad, što se pripisuje boljoj organizaciji sustava, koja uspijeva sve više ovisnika o drogama privući u terapijske programe. Među liječenim narkomanima najviše je bilo ovisnika o heroinu, njih 4.866, a po prvi puta se liječilo 1.767 osoba, rekla je voditeljica Službe za prevenciju ovisnosti Marina Kuzman na današnjem predstavljanju u Ministarstvu zdravstva. Najveći broj liječenih ovisnika je u dobi između 20 i 24 godine, a zatim od 25 do 29 godina života. Desetero liječenih bilo je mlađe od 14 godina, a više od 700 u dobi od 15 do 19 godina.

ZAGREB - Do kraja ove pedagoške godine svi zagrebački vrtići radit će do 18 sati, a ako za to postoji potreba i do 20 sati, najavila je zamjenica pročelnika za predškolski odgoj Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Biserka Bucković na današnjoj konferenciji za novinare. Anketa koju su proveli Zavod za školstvo i ravnatelji vrtića, a u kojoj su imali priliku izjasniti se roditelji 26.437 zagrebačkih vrtića, pokazala je da oko 5.000 roditelja ima potrebu za čuvanjem djece i nakon 17 sati, do kada je radila većina zagrebačkih vrtića. Najveći broj roditelja izjasnio se za čuvanje djece do 18 sati, rekla je Bucković dodavši da svi roditelji koji imaju potrebu da im dijete bude u vrtiću i nakon 18 sati to trebaju najaviti tjedan dana unaprijed, te će im biti omogućeno produljeno čuvanje djeteta. Do kraja ove pedagoške godine poslijepodnevni će rad u vrtićima biti organiziran u vidu dežurstava, a od jeseni će biti organiziran smjenski rad te osmišljeni posebni programi, do 22 sata.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u zagrebačkom hotelu International okrugli stol na temu "SOS linije za žrtve obiteljskog nasilja - primjeri dobre prakse". Na okruglom stolu sudjeluje pedesetak predstavnika nevladinih udruga protiv nasilja nad ženama i u obitelji iz Hrvatske i Slovenije, priopćeno je iz Ministarstva obitelji. Kosor je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s nevladinim ženskim udrugama te najavila poboljšanja u primjeni Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, koji je prvi put usvojen u mandatu sadašnje Vlade. Okrugli stol je dio nacionalne pretkampanje Hrvatske za opću godišnju kampanju članica Vijeća Europe protiv obiteljskog nasilja nad ženama u 2007.

RIJEKA - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin rekla je danas na Pravnom fakultetu u Rijeci na predavanju o reformi pravosuđa, da su se prvi rezultati reforme pokazali ove godine i navela da se broj neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta u državi s 350.000 u rujnu prošle smanjio na 195.000 ove godine. Rekla je da je digitalizirano 65 posto zemljišnih knjiga i verificirano njih 15 posto. Pohvalila je riječki sud koji je, kazala je, digitalizirao gotovo sve zemljišne knjige i verificirao ih 17 posto. Dodala je da je smanjen i broj ovršnih predmeta njihovim prenošenjem na javne bilježnike. Ministrica je rekla da bi jedna od važnijih zadaća pravosudne reforme, smanjenje mreže sudova, mogla izazvati otpor pojedinih jedinica lokalne samouprave, napose manjih, u kojima će biti ukinuti sudovi.

VINKOVCI - Vodič kroz javne usluge u sustavu zaštite potrošača u Vukovarsko-srijemskoj županiji predstavljen je danas u Centru za zaštitu potrošača "Glas potrošača". Na četrdesetak stranica Vodiča, tiskana novčanom potporom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, nalaze se osnovni podatci o javnim službama u Županiji, njihovim pravima i obvezama te pravima i obvezama potrošača kao korisnika njihovih usluga. Vodič, koji je na konferenciji za novinare predstavio predsjednik "Glasa potrošača" Stjepan Jergović, sadrži i temeljna prava i obveze potrošača, temeljna načela zaštite potrošača i obveze trgovaca. Izdavanjem vodiča želimo poučiti potrošače o javnim uslugama, poput prijevoza, opskrbe strujom i plinom te poštanskim, zdravstvenim i telefonskim uslugama, rekao je Jergović.

VELIKA GORICA - Velikogorički HDZ-ovci odbacili su danas medijska nagađanja da su u pregovorima o formiranju gradske vlasti čelnici DC-a Vesni Škare-Ožbolt nudili gradonačelničko mjesto, a nekorektnim su ocijenili to što je ona svoju odluku o koaliranju DC-a s listom SDP-HNS-HSLS prvo obznanila novinarima, a ne njima. "Ni u jednom trenutku nismo DC-u nudili gradonačelničku dužnost, a ni nakon upornog inzistiranja DC-ovih pregovarača nismo htjeli razgovarati o direktorskim mjestima u komunalnim poduzećima, kao ni o pročelničkim mjestima, s obzirom da smatramo kako za te dužnosti ne može biti presudna stranačka pripadnost", rekao je tajnik velikogoričkog HDZ-a Ante Šimunović na konferenciji za novinare.

PULA - Poglavarstvo Istarske županije nakon današnje rasprave o stanju i poslovanju pulske Opće bolnice zaključilo je da će zatražiiti hitan razgovor s predstavnicima Ministarstva zdravstva i HZZO-a o proračunu i odnosu prema toj bolnici. Ustvrdivši kako je proračun Opće bolnice neprihvatljiv i diskriminirajući, istarski podžupan Marin Brkić kazao je kako ta bolnica mora zadržati dosegnutu kakvoću zdravstvenih usluga, ali sa "sadašnjim proračunom i odnosom države to će biti vrlo teško". Po zaključcima, provedbom kojih bi se poboljšalo stanje, Istarska će županija kao osnivač i vlasnik Opće bolnice tražiti saniranje manjka od 116,846.070 kuna iz proteklih četiriju godina te povećanje mjesečnog proračuna za 10 posto, odnosno s 13.522.931 na 15.438.848 kuna.

ČAKOVEC - Dvojica policajaca Interventne policije međimurske Policijske uprave udaljena su s dužnosti pošto su u nedjelju u središtu Čakovca okrutno pretukla 27-godišnjaka iz Male Subotice, izvijestila je danas policija. Tridesetgodišnji policajac iz Čakovca kazneno je prijavljen za zlostavljanje u obavljanju službe, protupravno oduzimanje slobode kretanja, odnosno otmicu te prijetnju. Njegov 26-godišnji kolega prijavljen je za ista kažnjiva djela, osim za zlostavljanje. Pretučeni mladić se zbog ozljeda glave nalazi u Općoj bolnici u Čakovcu. Neslužbeno se doznaje da je razlog okrutna ponašanja interventnih policajaca preljub supruge jednog od njih s pretučenim 27-godišnjakom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙