FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optuženi krijumčari tekstila iz Mađarske

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - USKOK je podigao optužnicu protivskupine krijumčara za koju se sumnja da je lani iz Mađarske prekoSlovenije ilegalno u Hrvatsku uvezla oko 100 tisuća eura vrijednutekstilnu robu.
ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - USKOK je podigao optužnicu protiv skupine krijumčara za koju se sumnja da je lani iz Mađarske preko Slovenije ilegalno u Hrvatsku uvezla oko 100 tisuća eura vrijednu tekstilnu robu.

Na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda naći će se 16 optuženika koje USKOK tereti da su izbjegavali carinski nadzor, davali mito i krivotvorili službene isprave, odnosno da su u deset navrata prokrijumčarili najmanje sto prostornih metara tekstilne robe.

U akciji razbijanja krijumčarskog lanca sudjelovale su slovenska i mađarska policija, a u dijelu akcije na području Hrvatske policija je koristila posebne mjere, kao što su tajno praćenje i snimanja, uporabe prikrivenih istražitelja, te simuliranog davanja i primanja potkupnine, objavljeno je na web stranici Državnog odvjetništva RH (DORH).

Pritisnuti dokazima dvojica okrivljenika priznali su krivnju i pristali su na nagodbu s USKOK-om, pa je istražnom sucu podnesen zahtjev da se presuda donese u istrazi. Istražni sudac je to prihvatio i bez provođenja rasprave obojici dosudio 14-mjesečnu zatvorsku kaznu.

U DORH-u ističu da se prema zakonu od istražnog suca moglo tražiti da okrivljenicima izrekne kaznu u visini od najviše jedne trećine gornje granice propisane kazne za djela koja im se stavljaju na teret.

Od 16 optuženih sedmorica se terete da su od svibnja do kolovoza prošle godine organizirali ilegalni prijevoz većih količina tekstila nepoznatog porijekla iz Mađarske. USKOK tvrdi da su oni dogovarali utovar robe u Mađarskoj i prijevoz robe preko Slovenije uz lažnu dokumentaciju te da su potom angažirali vozače i osigurali nesmetan prijelaz granice između Slovenije i Hrvatske izvan službenog graničnog prijelaza.

Ostale optuženike, među kojima je i jedna žena, tereti se da su neposredni izvršitelji prijevoza robe ili pomagači u prijevozu.

Kako se doznaje u DORH-u, na listi optuženika nema carinika, iako je u medijima ranije objavljeno da je u krijumčarenju sudjelovalo i nekoliko carinika sa zajedničke hrvatsko-mađarske željezničke carinske ispostave u Gyekenyesu u Mađarskoj i cestovnog prijelaza Gola kod Koprivnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙