FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Finski skladatelj Erik Bergman preminuo u 94. godini

HELSINKI, 24. travnja 2006. (Hina/AFP) - Finski skladatelj ErikBergman, poznat po svojim dodekafoničkim skladbama (s 12 tonova) idjelima za zborove, umro je u noći s nedjelje na ponedjeljak uHelsinkiju u 94. godini, javlja u ponedjeljak agencija STT.
HELSINKI, 24. travnja 2006. (Hina/AFP) - Finski skladatelj Erik Bergman, poznat po svojim dodekafoničkim skladbama (s 12 tonova) i djelima za zborove, umro je u noći s nedjelje na ponedjeljak u Helsinkiju u 94. godini, javlja u ponedjeljak agencija STT.

Veliko ime finskog modernizma Erik Bergman pedesetih je godina prošlog stoljeća počeo koristiti metodu komponiranja zasnovanu na stalnoj i isključivoj upotrebi niza od 12 različitih tonova, koju je poznatom učinio Arnold Schoenberg.

Erik Valdemar Bergman studirao je na sveučilištu u Helsinkiju te na Akademiji Sibelius na kojoj je diplomirao 1938. godine. Studij je nastavio u Berlinu, Beču i Švicarskoj, gdje je učio od Vladimira Vogela. Godine 1957. stvara prvo dvanaesttonsko djelo.

Od 1963. do 1976. podučava kompoziciju na Akademiji Sibelius.

Posljednju kompoziciju za trubu i orkestar, "Fantasia", izveo mu je u listopadu 2004. Simfonijski orkestar finskog radija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙