FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštro klizanje tečaja dolara zbog pritiska G7 na aprecijaciju juana

LONDON, 24. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Oštro klizanje tečajaameričkog dolara u ponedjeljak na deviznim tržištima na najnižu razinuu zadnjih sedam mjeseci prema euru i zadnja tri mjeseca prema jenurezultat je pritiska predstavnika sedam industrijski najrazvijenijihdržava svijeta G7 na Kinu da dozvoli aprecijaciju juana kako bi seriješile globalne neravnoteže.
LONDON, 24. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Oštro klizanje tečaja američkog dolara u ponedjeljak na deviznim tržištima na najnižu razinu u zadnjih sedam mjeseci prema euru i zadnja tri mjeseca prema jenu rezultat je pritiska predstavnika sedam industrijski najrazvijenijih država svijeta G7 na Kinu da dozvoli aprecijaciju juana kako bi se riješile globalne neravnoteže.

Do podneva se tako eurom trgovalo po 1,2376, a tijekom jutra dosegnuo je i 1,2409 dolara, najviše u zadnjih sedam mjeseci.

"Sastanak skupine G7 naglasio je osjetljivost dolara na zabrinutosti oko globalnih ravnoteža, te pritisak na Kinu radi aprecijacije juana", rekao je valutni strateg Banc of America, Kamal Sharma.

Ministri financija skupine zemalja G7 pozvali su glavne izvozne nacije da dozvole jačanje svojih valuta prema dolaru kako bi se riješile neravnoteže, naglašene golemim američkim vanjskotrgovinskim manjkom i uzletom kineskog viška.

Ipak, neki analitičari smatraju da će učinak njihova poziva biti ograničen jer su kineski dužnosnici jasno naznačili da će reformirati valutnu politiku ritmom koji njima odgovara, a G7 nije izložio konkretnu akciju za korekciju trgovinskih neravnoteža u svijetu.

Dolar je potonuo i na 114,87 jena, najnižu razinu od siječnja. Japanska valuta ojačala je nekih 1,3 posto prema dolaru te jedan posto prema euru, koji stoji 142,5 jena, no njegov uzlet je ponešto usporen najnovijim izjavama zamjenika japanskog ministra financija Koichija Hosokawe. On je kazao da ministarstvo prati vrlo pozorno oscilacije deviznih tečajeva te da će poduzeti odgovarajuću akciju ako će ona biti potrebna.

Dolar se spustio i na 1,2699 švicarskih franaka, dok se britanskom funtom trgovalo po 1,79 dolara.

U međuvremenu, tečaj eura dobio je podršku i od najave katarske središnje banke da će povećati udjel eura u svojim deviznim rezervama na 40 posto.

Nadalje, Rusija će prema novom zakonu o ulaganjima omogućiti ulaganje rublji iz Stabilizacijskog fonda, koji se puni prihodima od nafte, u vladine obveznice, dolare, eure i funte. Ruski ministar financija Aleksej Kudrin također je krajem prošloga tjedna izrazio sumnju u ulogu dolara kao apsolutne svjetske valute za ulaganje u devizne rezerve.

To sve nadovezuje se na prošlotjedno priopćenje švedske središnje banke da je povećala udjel eura na račun dolara u svojim rezervama, što sve ojačava špekulacije da će središnje banke diljem svijeta svoje rezerve započeti diversificirati iz dolara u euro i ostale valute.

"Priča o deviznim rezervama podržavat će tečaj eura sa svih strana", smatra valutni strateg BNP Paribasa, Ian Stannard.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙