FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češko gospodarstvo sve ovisnije o stranim radnicima

PRAG, 24. travnja 2006. (Hina) - Češko gospodarstvo sve je ovisnije olegalno zaposlenim stranim radnicima, čiji je broj od ožujka 2005.porastao sa 30.000 na 150.000, citira češka agencija ČTK list Mladafronta.
PRAG, 24. travnja 2006. (Hina) - Češko gospodarstvo sve je ovisnije o legalno zaposlenim stranim radnicima, čiji je broj od ožujka 2005. porastao sa 30.000 na 150.000, citira češka agencija ČTK list Mlada fronta.

Osim toga, u Češkoj radi i 70.000 samozaposlenih stranaca kao i deseci tisuća radnika zaposlenih na crno, piše taj list, dodajući kako vlasti nemaju točan uvid u broj takvih radnika.

Stranci se obično zapošljavaju u industrijskom i građevinskom sektoru ili rade poslove za koje nisu potrebne visoke kvalifikacije.

Tempo kojim raste broj legalno zaposlenih stranih radnika znatno je veći od tempa kojim se smanjuje nezaposlenost, piše Mlada fronta.

"Stranci su jednostavno spremniji raditi za manje plaće, dok Česi zbog darežljivosti socijalnog sustava i nisu previše motivirani pristati na njih", citira list analitičara Davida Navratila.

Iako gospodarstvo ima koristi od prisutnosti stranaca koji plaćaju najamninu za svoje stanove i kuće te dio primanja troše u Češkoj, češki sindikati povećanje broja stranih radnika prate s rastućom zabrinutošću.

Iako bi se strancima trebala isplaćivati ista primanja kao i Česima, plaćeni su puno manje. Milan Subrt iz Udruge nezavisnih sindikata navodi kako mjesečna plaća stranog radnika ne premašuje 7.000 čeških kruna ili 1.800 kuna.

Osim toga, sindikati tvrde kako kompanije i nisu voljne povećavati dohotke budući im je na raspolaganju jeftinija uvozna radna snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙