FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Služenje mise na predkoncilski način?

RIM, 22. travnja 2006. (Hina) - Hoće li svećenici služiti misu okrenutileđima prema vjernicima, kao što je to bilo prije Drugog vatikanskogkoncila, a što je zagovarao i kardinal Joseph Ratzinger, sadašnji papaBenedikt XVI., pita se list Repubblica u subotu u članku pod naslovom"Crkva, bitka oltara".
RIM, 22. travnja 2006. (Hina) - Hoće li svećenici služiti misu okrenuti leđima prema vjernicima, kao što je to bilo prije Drugog vatikanskog koncila, a što je zagovarao i kardinal Joseph Ratzinger, sadašnji papa Benedikt XVI., pita se list Repubblica u subotu u članku pod naslovom "Crkva, bitka oltara".

Autor članka, vatikanist Marco Politi, piše o sadržaju male knjižice engleskog svećenika Uwea Michaela Langa pod naslovom "Okrenuti Gospodinu" u kojoj je predgovor 2003. napisao Ratzinger, današnji poglavar Katoličke crkve, u kojem se kaže kako u dokumentima Drugog vatikanskog koncila nije izričito napisano kako se vodi obred, već se kasnijim uputstvima naznačilo kako oltar može biti odmaknut od zida.

Prije Drugog vatikanskog koncila svećenik je vodio misu okrenut leđima prema vjernicima i licem prema Istoku, simbolu Uskrslog Isusa. Poslije toga koncila svećenici vode misu okrenuti licem prema vjernicima.

Ratzinger je u pregovoru napisao kako nije točno kazati da svećenik okreće leđa narodu, "već se stavlja u istom smjeru s vjernicima, prema Bogu kroz Isusa".

Otac Lang predlaže reformu u smislu dvostrukog načina vođenja mise. Najprije bi "svećenik i vjernici bili okrenuti jedni prema drugima", odnosno svećenik bi licem bio okrenut prema vjernicima, "u uvodnim dijelovima obreda, u liturgiji riječi, zatim u dijelu obreda pričesti i zaključnom obredu". Svećenik bi se vratio "u zajednički smjer molitve (leđima prema vjernicima, odnosno u istom smjeru s njima) u liturgiji euharistije kada bi svi, uključujući i svećenika, gledali prema Istoku".

Pola mise bi se održavalo na sadašnji način, a pola na pretkoncilski način. Kongregacija za Božji kult je obznanila kako samo u dijalogu s oltara "svećenik govori narodu. Sve ostalo je molitva Oca preko Krista. Ta teologija mora biti vidljiva". Pojednostavljeno, kada se svećenik obraća Bogu treba okrenuti leđa vjernicima, ili, kako kaže Ratzinger, staviti se u istom smjeru s njima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙