FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šijitski savez istaknuo novog kandidata za mjesto iračkog premijera

BAGDAD, 21. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Irački šijitski saveznominirao je Džavada al-Malikija kao svog kandidata za dužnost iračkogpremijera, izjavio je viši dužnosnik saveza u petak.
BAGDAD, 21. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Irački šijitski savez nominirao je Džavada al-Malikija kao svog kandidata za dužnost iračkog premijera, izjavio je viši dužnosnik saveza u petak.

Maliki je blizak suradnik Ibrahimu al-Džafariju koji je bio prvi izbor saveza za premijerski položaj. No, al-Džafari je odustao od kandidature nakon višemjesečnog protivljenja drugih političkih snaga u državi čime je bilo blokirano formiranje nove vlade.

Maliki se ranije nije smatrao vjerojatnim kandidatom jer ga se doživljava kao sektaškog političara koji će teško moći zadobiti povjerenje sunitskih Arapa i kurdskih političkih stranaka.

Zastupnici iračkog parlamenta trebali bi zasjedati u subotu i, kako se nada, puna četiri mjeseca nakon izbora napokon okončati zastoj u formiranju vlade.

Šijitski savez najveća je politička snaga u parlamentu. Još nije poznato hoće li suniti i Kurdi podržati Malikijevu kandidaturu za premijerski položaj.

Washington se nada da bi se sporazumom o vladi nacionalnog jedinstva mogao izbjeći puni sektaški građanski rat i uključiti sunitske pobunjenike u politički proces.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙