FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair: Irak i Afganistan kritična ratna područja

CANBERRA , 27. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Britanski premijer TonyBlair u ponedjeljak je izjavio kako su Irak i Afganistan kritična ibitna ratna područja kada je riječ o vrijednostima u koje vjerujeZapad te je upozorio na opasnost od američkog povlačwenja uizolacionizam.
CANBERRA , 27. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Britanski premijer Tony Blair u ponedjeljak je izjavio kako su Irak i Afganistan kritična i bitna ratna područja kada je riječ o vrijednostima u koje vjeruje Zapad te je upozorio na opasnost od američkog povlačwenja u izolacionizam.

U govoru održanom pred članovima australskog parlamenta u Canberri, britanski je premijer govorio o potrebi sudjelovanja Zapada u velikom broju važnih pitanja, među kojima nije samo pitanje sigurnosti u borbi protiv islamističkih militanata.

Najbliži američki saveznici Australija i Britanija imaju svoje trupe u Iraku i Afganistanu no australski oporbeni čelnik Kim Beazley prije je rekao kako bi u budućnosti laburistička vlada mogla donijeti odluku o povlačenju australskih vojnika odande, što je prije moguće.

Blair, najbliži američki saveznik u Iraku, priznao je da je rat podijelio Australce i Britance, no Irak i Afganistan i dalje smatra kritičnim ratnim područjima.

"Svaki reakcionarni element želi se boriti protiv nas. Oni znaju da se, ako izgube, diljem muslimanskog svijeta odašilje poruka koja ih pogađa u srce njihove ideologije", rekao je Blair.

"Ne smijemo dvojiti kada je riječ o odlučnosti, bez obzira na moguću pobjedu ili poraz. Ako smo suočeni s opasnim i nepopustljivim elementima, ne smijemo im popuštati. Sada nije vrijeme za odustajanje, već za odlučan nastavak onoga što smo započeli", rekao je Blair.

Britanski premijer usprotivio se kritiziranju SAD-a zbog prevelike zastupljenosti u svjetskoj politici. "Opasnost glede Amerike ne leži u tome da je ona previše uključena. Opasnost postoji od njihovog povlačenja i odustajanja od akcije", rekao je Blair.

Ispred zgrade parlementa okupilo se stotinjak prosvjednika koji su demonstrirali protiv rata u Iraku, s natpisima na kojima su se poigrali s Blairovim imenom napisavši "B.liar" (B.lažljivac) i "Van s vojnicima iz Iraka", no policija ih je uspjela zadržati podalje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙