FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić putuje u Južnu Koreju

ZAGREB, 4. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićputuje u utorak u višednevni službeni posjet Južnoj Koreji, svjetskojtehnološkoj i brodograđevnoj sili s kojom Hrvatska želi unaprijeditigospodarske i trgovinske odnose.
ZAGREB, 4. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić putuje u utorak u višednevni službeni posjet Južnoj Koreji, svjetskoj tehnološkoj i brodograđevnoj sili s kojom Hrvatska želi unaprijediti gospodarske i trgovinske odnose.

Hrvatski predsjednik susrest će se u četvrtak u glavnom gradu Seulu s domaćinom, predsjednikom Roh Moo-hyunom i predsjednikom parlamenta Kim Won-kiem.

Očekuje se da će visoki dužnosnici potvrditi dobre političke odnose koji su uspostavljeni 1992. godine i u kojima nema otvorenih pitanja, te izraziti obostrani interes za poboljšanje gospodarskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene.

Koreja, jedan od "azijskih tigrova" sa stabilnim stopama gospodarskog rasta, pokazuje spremnost za ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, a osobito je zainteresirana za Rijeku kao luku za ulaz korejske robe na područje srednje i istočne Europe.

Mogućnosti ulaganja u Hrvatsku bit će tema Ekonomskog foruma, kao i razgovora što će ih Predsjednik Mesić u Seulu i gradovima Suwon i Boondang voditi s čelnicima nekih od vodećih korejskih tvrtki "Samsung Electronics", "SK Telecom" i "Daewoo".

Kako procjenjuju u Uredu Predsjednika, kontakti s korejskim dužnosnicima i kompanijama trebali bi doprinijeti konkretizaciji nekoliko međudržavnih ugovora koje je službeni Zagreb potpisao s tom dalekoistočnom zemljom s više od 48 milijuna stanovnika.

Umjerena inflacija, niska nezaposlenost, snažan izvoz i pravedna raspodjela društvenog dohotka ključ su stabilne ekonomije Južne Koreje. Riječ je o zemlji koja posljednjih nekoliko godina bilježi gospodarski rast od prosječnih 4 posto, bruto društveni dohodak od 20.300 dolara po glavi stanovnika i nezaposlenost od samo 3,7 posto.

Tijekom 60-tih godina na razini siromašnijih zemalja Azije i Afrike, Južna Koreja ostvarila je 80-tih nezabilježene stope rasta i postala integralni dio modernog, tehnološki razvijenog svjetskog gospodarstva.

To može zahvaliti kombinaciji više čimbenika, među kojima su najvažniji bliske veze politike i poslovnog svijeta, uključujući izravne državne kredite, uvozna ograničenja, subvencioniranje strateških gospodarskih grana i marljivosti korejskih radnika.

Elektronika, telekomunikacije, automobilska i kemijska industrija te brodogradnja su stupovi južnokorejskog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙