FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo financija o ŠKZ "Virovitica": postupili smo po zakonu

ZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo financija priopćilo jedanas, nakon prosvjeda oštećenih štediša Štedno-kreditne zadruge"Virovitice" u stečaju, da je postupilo po zakonu i u skladu sa svojimovlastima u vezi s tom zadrugom.
ZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo financija priopćilo je danas, nakon prosvjeda oštećenih štediša Štedno-kreditne zadruge "Virovitice" u stečaju, da je postupilo po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima u vezi s tom zadrugom.

Ministarstvo u priopćenju kaže da je nakon nadzora prekršajno prijavilo i o nalazima izvijestilo Općinsko državno odvjetništvo kako bi se utvrdila osnova za pokretanje istražnog i kaznenog postupka te upozorava da po zakonu za uloge u štedno-kreditinim zadrugama ne jamči država, nego sami zadrugari.

Oko 1100 štediša te zadruge ostalo je bez 115 milijuna kuna, a za čitav slučaj, osim čelnika zadruge, smatraju odgovornim i ministarstva pravosuđa i financija te ih je danas oko 150 prosvjedovalo ispred tih dvaju ministarstava u Zagrebu.

U priopćenju iz Ministarstva financija navodi se da je ŠKZ "Virovitica" na temelju odobrenja Ministarstva financija 17. ožujka 2003. upisana u sudski registar i da je Ministarstvo u početku 2004. obavilo nadzor njezina poslovanja. Tada su utvrđene nepravilnosti u kreditnom i depozitnom poslovanju te obračunu i izdvajanju pričuva, zbog čega su podnesene prijave Prekršajnom sudu u Virovitici i obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici.

Dodaje se da je to ministarstvo obavilo nadzor i 2005. te da je u Zadruzi zbog financijskih problema ove godine otvoren stečajni postupak na osnovi rješenja Trgovačkog suda u Bjelovaru.

Također se ističe da su štedno-kreditne zadruge oblik dobrovoljnog udruživanja zadrugara, nisu otvorene za javnost po Zakonu o štedno-kreditnim zadrugama, a uloge ne osigurava Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (Zakon o osiguranju depozita).

Štedno-kreditne zadruge, po Zakonu o platnom prometu u zemlji, novčana sredstva vode na bankovnim računima, preko kojih obavljaju i plaćanja kao i gotovinskim putem po Odluci o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem, kaže se u priopćenju u kojem se potanko objašnjava način rada štedno-kreditnih zadruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙