FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed virovitičkih štediša u Zagrebu

ZagrebuZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Štediše Štedno-kreditne zadrugeVirovitica u stečaju, koji su ostali bez svoje ušteđevine,prosvjedovali su danas pred ministarstvima financija i pravosuđa, anajavili su da će svoj problem ići rješavati na Međunarodni sud zaljudska prava u Strasbourgu, ako im to ne uspije u Zagrebu.
ZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Štediše Štedno-kreditne zadruge Virovitica u stečaju, koji su ostali bez svoje ušteđevine, prosvjedovali su danas pred ministarstvima financija i pravosuđa, a najavili su da će svoj problem ići rješavati na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu, ako im to ne uspije u Zagrebu.

Oko 1.100 štediša virovitičke Štedno-kreditne zadruge ostalo je bez 115 milijuna kuna, a za čitav slučaj, uz osobe koje su vodile zadrugu, smatraju odgovornim i ministarstva pravosuđa i financija.

Prosvjednici su najavili da o čitavom slučaju namjeravaju izvjestiti veleposlanstva EU-a, a nakon toga spremni su ići i na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Na prosvjed u Zagreb iz Virovitice došlo je 150-ak štediša, nakon što im je iz Ureda premijera Ive Sanadera stigao tek šturi odgovor da je njihovo pismo, kojim traže preispitivanje presuda u vezi s tim slučajem i rada nadzornih tijela, proslijeđeno Ministarstvu financija "na postupanje".

Predstavnik štediša Siniša Prpić pred Ministarstvom pravosuđa zatražio je od ministrice Ane Lovrin da pokrene istragu u Općinskom i Županijskom sudu u Virovitici.

Tvrdi da su pojedini suci donijeli odluke koje nisu u skladu sa zakonom, jer je u to vrijeme dozvoljena zatezna kamata iznosila 30 posto, a u tim presudama iznosila je čak 360 posto.

Upozorio je također da se ne izvršavaju sudske odluke o ovrsi kojima bi se namirilo štediše, te da su obitelji nekih sudaca namirile svoja potraživanja.

Pred Ministarstvom financija prosvjednici su ustvrdili kako je to ministarstvo dozvolilo da se transakcije obavljaju preko blagajne, a ne žiro-računa. "Što je Ministarstvo financija radilo posljednjih deset godina", upitao je Prpić.

Štediše su zatražile da im se u roku tjedan dana dostavi pismeno jamstvo kroz rješenje Ministarstva financija u kojem će stajati zaključak o postupanju koje je Ministarstvo dobilo od ureda Vlade. Osim toga, traže i sastanak s ministrom financija Ivanom Šukerom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙