FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 21. travnja

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 21. travnja.
ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 21. travnja.

ZAGREB - U Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka bit će predstavljena studija "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam" koju je izradio Institut za turizam, a čiji su naručitelji Ministrstvo turizma i Hrvatska gospodarska komora (HGK). Ciljevi studije su predložiti aktivnosti koje bi trebalo poduzeti za povećanje udjela domaćih proizvoda u hotelima i restorana te u privatnom smještaju, na osnovu analize veličine uvoza tih proizvoda u 2004., odnosa cijena i različitih aspekata kvalitete inozemnih i domaćih proizvoda i razloga uvoza. Procjenjuje se da su posjetitelji i turisti u Hrvatskoj u 2004. godini ostvarili ukupnu potrošnju u iznosu od 6,9 milijardi eura. Pritom su inozemni turisti i posjetitelji ostvarili 80 posto, a domaći 20 posto ukupne potrošnje. (13,00 sati, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Prisavlje 14).

GRAZ - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić sudjelovat će na sastanku Neformalnog vijeća za konkurentnost ministara Europske unije u Grazu 21. i 22. travnja. Glavna tema susreta je "Ulaganje u izvrsnost i inovacije", a naglasak prezentacija i diskusija bit će na globalizaciji, programu konkurentnosti EU i njegovom utjecaju na EU proračun, industrijskoj politici, unutarnjem tržištu i financijskoj pomoći država članica kao i odgovoru na pitanje kako Europa može odgovoriti na izazove i postati konkurentnija u 21. stoljeću. Ministar Vukelić će biti dostupan za telefonske izjave za medije poslije 13 sati.

ZAGREB - Hrvatske autoceste organiziraju obilazak dionice Jakuševac - Velika Gorica (jug) na autocesti Zagreb - Sisak tijekom kojeg će biti izneseni podaci o stanju radova (9,00 sati, Hrvatske autoceste, Širolina 4).

ZAGREB - Hrvatsko društvo za sustave CROSS organizator je savjetovanja pod nazivom "Sustavsko mišljenje i proces integracije Hrvatske u EU". Na skupu će između ostaloga biti riječi o procesu dugoročnog razvoja Hrvatske, inovativnom i poduzetnom društvu, regionalnom razvitku temeljenom na clusterima i dr. (9,00 sati, dvorana Gospodarskog kluba Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Vukovarska 78).

SVETI IVAN ZELINA - U kompleksu svinjogojske farme Agro-Promes d.o.o. otvorit će se tri nova objekta kapaciteta 9.000 tovljenika. Investicija u proširenje farme iznosi 1,2 milijuna eura. Farma obuhvaća ukupno 6 objekata u sklopu koje je izgrađena i automatizirana mješaona stočne hrane kao i ostala pripadajuća infrastruktura. U 2006. godini s novootvorenim objektima proizvest će se ukupno 45.000 tovljenika. Pored proizvodnje u okviru farme, u proizvodnju i tov uključeno je još 48 kooperanata s područja sjeverozapadne Hrvatske. Otvaranju će nazočiti i ministar poljoprivrede Petar Čobanković (12,00 sati, Tomaševac kod Sv. Ivana Zeline).

ZAGREB - Deficit tekućeg računa hrvatske platne bilance u 2005. godini iznosio je 1,9 milijardi eura, što je za 35,9 posto više nego u godini prije. Tako je nakon dvije godine pada, u 2005. zabilježen ponovni rast deficita tekućeg računa platne bilance, napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima" pozivajući se na prve i nepotpune podatke HNB-a o platnoj bilanci Hrvatske za prošlu godinu. Pogoršanje salda tekućeg računa u prošloj godini primarno je uvjetovano pogoršanim kretanjima odnosno deficita na podračunu roba, a onda i na podračunu dohotka, dok je na podračunu usluga, prvenstveno zahvaljujući turizmu, ostvaren suficit u iznosu od 5,3 milijarde eura, što je 12,8 posto više nego u godini prije.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙