FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imovina ruskih bogataša vrijedna 248 milijardi američkih dolara

MOSKVA, 20. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Imovina sto najbogatijihRusa vrijedna je 248 milijardi američkih dolara ili više od četvrtineruskog nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je ruskaverzija časopisa Forbes u četvrtak.
MOSKVA, 20. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Imovina sto najbogatijih Rusa vrijedna je 248 milijardi američkih dolara ili više od četvrtine ruskog nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je ruska verzija časopisa Forbes u četvrtak.

Roman Abramovič, vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea nalazi se na vrhu liste najbogatijih, s imovinom vrijednom 18,3 milijarde dolara od kojih je samo prošle godine zaradio 3,6 milijarde dolara, piše časopis.

Kolektivna imovina ruskih bogataša, koje često zovu "oligarsima", u protekloj godini porasla je za više od 107 milijardi dolara.

"Glavni je rezultat ove godine da su bogati postali još bogatiji", navodi Forbes i uspoređuje njihovu imovinu sa službenim podacima ruskih statističara o prosječnom godišnjim dohotku po glavi stanovnika koji iznosi 3.600 dolara. Obični Rusi na oligarhe gledaju s mješavinom zavisti i negodovanja te drže da su najčešće svoju imovinu stekli nezakonitim radnjama.

Ruski su bogataši svoju golemu imovinu i utjecaj stekli u kaotičnoj privatizaciji koja je uslijedila nakon pada Sovjetskog Saveza. Svoje bogatstvo su u posljednje vrijeme povećali zahvaljujući valu javnih početnih ponuda dionica i nastojanju da poprave svoj image kod stranih investitora koji su se na relativno turbulentno rusko tržište vratili nakon krize 1998.

No rusko je gospodarstvo i dalje disfunkcionalno i ekonomisti tvrde da su mala i srednja poduzeća u ruskom gospodarstvu puno manje zastupljena nego li u drugim zemljama koje se brzo razvijaju.

Najuspješniji milijarder tijekom godine bio je Vagit Alkperov, izvršni direktor Lukoila, najveće ruske naftne kompanije, čija je imovina porasla trostruko na 12,7 milijardi dolara.

Najmlađi na popisu su tridesetogodišnjaci Andrei Melnichenko i Sergei Popov, suvlasnici tvrtke Mezhregionalny Delovoi Mir (MDM) te izvršni direktor grupe Rosgosstrakh, vodeće nacionalne osiguravajuće kuće, Danil Khachaturov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙