FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Održan sastanak Međudržavnog vijeća RH i BiH

Sarajevo: Održan sastanak Međudržavnog vijeća RH i BiHSARAJEVO, 20. travnja 2006. (Hina) - Članovi Međudržavnog vijeća zasuradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na sastanku održanom učetvrtak u Sarajevu odnose između dviju zemalja ocijenili su dobrim iprijateljskim te su pozvali da se preostala otvorena pitanja poputstatusa luke Ploče ili gradnje mosta za Pelješac riješe sukladnoeuropskim standardima.
SARAJEVO, 20. travnja 2006. (Hina) - Članovi Međudržavnog vijeća za suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na sastanku održanom u četvrtak u Sarajevu odnose između dviju zemalja ocijenili su dobrim i prijateljskim te su pozvali da se preostala otvorena pitanja poput statusa luke Ploče ili gradnje mosta za Pelješac riješe sukladno europskim standardima.

"Naši odnosi su dobri i imaju jednu uzlaznu liniju", kazao je predsjednik Stjepan Mesić koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo.

On je rekao da se raspravljalo i o unutarnjem stanju u BiH što je nužno jer Daytonski sporazum nije donio trajna rješenja za tu zemlju.

"Hrvatska pozdravlja sva rješenja koja BiH upućuju ka europskom modelu", kazao je Mesić istaknuvši da dvije zemlje dijele zajedničku europsku orijentaciju.

Hrvatski je predsjednik kazao da osobno podupire sve što pomaže da BiH do kraja profunkcionira kao država ali i da se zauzima za to da se u procesu ustavnih promjena u BiH zaštite interesi sva tri konstitutivna naroda te osiguraju mehanizmi da ne dođe do blokade druge faze ustavnih promjena.

"Izrazio sam nadu da će se voditi računa da ne dođe do blokade i cementiranja odnosa koji kasnije mogu štetiti europskom usmjerenju BiH", izjavio je Mesić.

Suradnja sa susjedima, istaknuo je Mesić, nerazdvojni je dio europske orijentacije Hrvatske i zato ona želi da sve odluke koje se tiču drugih država budu u cijelosti usuglašene.

"Ne bi bilo dobro da Hrvatska u jedan projekt uloži velika sredstva a da prije toga nisu usuglašeni odnosi", kazao je hrvatski predsjednik dodavši da se očekuje da vlade dviju zemalja svim otvorenim pitanjima poklone potrebnu pozornost.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je da status luke Ploče treba riješiti tako da ona bude od koristi za BiH ali i za sve druge zemlje koje toj luci gravitiraju preko budućeg cestovnog koridora V c.

On je potvrdio da se trenutačno radi na tekstu sporazuma kojim bi se riješilo to pitanje staro već deset godina.

Kada je riječ o gradnji mosta za Pelješac, kazao je Tihić, zajedničko je stajalište da ne treba donositi ishitrene odluke te da treba naći stručno rješenje koje će zadovoljiti interes obiju strana.

"Do tog vremena trebalo bi pričekati s početkom ili nastavkom radova", kazao je Tihić.

Regionalna pitanja poput statusa Kosova ili referenduma u Crnoj Gori također su bila na dnevnom redu sastanka međudržavnog vijeća. Po Tihićevim riječima, i Hrvatska i BiH suglasne su da treba poduprijeti odluku koju Crna Gora donese na referendumu a status Kosova treba biti tretiran kao pitanje odnosa Beograda i Prištine uz zajamčena prava nacionalnih manjina.

I Mesić i Tihić izrazili su očekivanje da će rad Međudržavnog vijeća ubuduće biti učinkovitiji a to bi trebalo vrijediti i u odnosima koje dvije države imaju sa Srbijom i Crnom Gorom.

S tim ciljem u Dubrovniku bi se trebao održati sastanak predsjednika i premijera triju država, vjerojatno u sljedećih nekoliko mjeseci, ovisno o referendumu u Crnoj Gori.

"Smatramo da su naši odnosi toliko uznapredovali da ova forma međudržavnog vijeća više nije primjerena", izjavio je Tihić sugerirajući da će ovo tijelo ubuduće vjerojatno imati prije svega savjetodavnu ulogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙