FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj potrebno podići potporu javnosti za članstvo u NATO-u

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska treba podići potporujavnosti za članstvo u NATO-u, koja je na vrlo niskoj razini, iakodobro provodi reforme potrebne za članstvo u toj organizaciji,ocijenjeno je u četvrtak u Zagrebu na forumu "Tri različita pogleda nahrvatsko pristupanje NATO-u" koji je organizirao Institut zameđunarodne odnose.
ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska treba podići potporu javnosti za članstvo u NATO-u, koja je na vrlo niskoj razini, iako dobro provodi reforme potrebne za članstvo u toj organizaciji, ocijenjeno je u četvrtak u Zagrebu na forumu "Tri različita pogleda na hrvatsko pristupanje NATO-u" koji je organizirao Institut za međunarodne odnose.

Veleposlanici SAD-a, Rumunjske i Mađarske u Hrvatskoj - Ralph Frank, Oana Cristina Popa i Laszlo Mohai - koji su sudjelovali na forumu, istaknuli su da je potrebno hrvatsku javnost bolje informirati o procesu pristupanja i o tome što taj proces znači i što Hrvatska dobiva time.

Radujemo se napretku koji je ostvaren u reformama u Hrvatskoj, ali mislimo da treba nastaviti s time kao i poraditi na boljem obavještavanju javnost o koristima NATO-a, rekao je američki veleposlanik.

U hrvatskim medijima postoji nerazumijevanje o NATO-u, ocijenio je Frank, kazavši kako treba naglašavati da NATO predstavlja kolektivnu obranu, donosi relativni mir i ekonomski rast.

Hrvatskoj javnosti, dodao je Frank, treba istaknuti da iako NATO donosi jednoglasnu odluku o svakom djelovanju, svaka zemlja nakon toga individualno odlučuje kako će djelovati.

Frank je pozdravio hrvatske napore u Iraku i Afganistanu gdje sudjeluje u obuci lokalnih snaga.

Laszlo Mohai je također istaknuo da je potrebno više raditi na približavanju NATO-a javnosti, učiniti politiku NATO-a prihvatljivom i poznatom.

Članstvo u NATO-u je u interesu Hrvatske, Mađarske i zemalja u regiji, ocijenio je mađarski veleposlanik.

Zaštita nacionalne sigurnosti ne prestaje na nacionalnim granicama, rekao je Frank, objašnjavajući ulogu NATO-a u svijetu.

"Nijedna se država ne može izolirati i tako zaštiti od prijetnje", dodao je.

U današnjim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti stradavaju nevini i neutralni, rekao je Frank, dodavši da meta nisu samo SAD, Španjolska i Velika Britanija.

Rumunjska veleposlanica Oana Cristina Popa opisala je put svoje zemlje do članstva u NATO-u i rumunjsko članstvo u NATO-u.

Objasnila je da pripreme za članstvo u NATO-u nisu samo vojne pripreme, nego i ekonomske, političke i obavještajne reforme.

Kako je kazala, Rumunjska je organizirala javnu kampanja za približavanje članstva u NATO-u javnosti, iako je za to uvijek bila visoka potpora - nikada ispod 70 posto. Prema njezinim riječima, upravo je to jako pomoglo procesu reformi.

Javna je kampanja obuhvaćala medije, sva ministarstva, nevladine, organizacije, civilno društvo, individualce, akademike i javne rasprave koje su uključivale sve slojeve društva, dodala je.

Rumunjska je ušla u NATO jer je to bio logičan put i slobodan izbor volje, dobila je potporu za reforme i razvila potrebnu disciplinu te je to predstavljalo dobru obuku za pripremanje za članstvo u EU, ali i odličan primjer kako država gradi odnos s institucijom, kazala je Popa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙