FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovsko izaslanstvo predlaže četiri nove općine za većinski srpska područja

PRIŠTINA, 18. travnja 2006. (Hina) - Kosovska pregovaračka skupinapredložit će osnivanje četiriju novih općina u područjima većinskinastanjenim srpskim stanovništvom na idućem krugu pregovora o budućemstatusu te pokrajine, objavili su u utorak kosovski pregovarači.
PRIŠTINA, 18. travnja 2006. (Hina) - Kosovska pregovaračka skupina predložit će osnivanje četiriju novih općina u područjima većinski nastanjenim srpskim stanovništvom na idućem krugu pregovora o budućem statusu te pokrajine, objavili su u utorak kosovski pregovarači.

Predložit će da se općina Kosovska Mitrovica podijeli na dva dijela. Kosovska Mitrovica - Sjever je trenutno srbijanska enklava, rijekom Ibar fizički odijeljena od južnog dijela grada.

"Mitrovica bi se trebala sastojati od dviju općina kojima bi upravljao međunarodni administrator", rekao je Jakup Krasniqi, član pregovaračkog tima iz Demokratske stranke Kosova.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, ujedno i prvi čovjek kosovskih pregovarača, naglasio je da njegova skupina, kao i međunarodna zajednica, ovim prijedlogom nastoji pronaći način da očuva teritorijalnu cjelovitost Mitrovice u budućnosti, uvođenjem međunarodnog mehanizma koji će preuzeti odgovornost za izgradnju demokratskih institucija.

"Nakon isteka tri godine, Mitrovica će se sastojati od dvije općine i imati jednog gradonačelnika koji će upravljati gradom", dodao je Krasniqi.

Prema prijedlogu kosovskih pregovarača, nove općine osnovale bi se i u Gračanici u blizini Prištine, u Ranilugu na istoku Kosova i u Novom Brdu na jugoistoku pokrajine.

Na idućoj rundi pregovora 4. svibnja u Beču, srbijanski pregovarači će zatražiti osnivanje 16 novih općina na Kosovu, u kojima većinu čine Srbi, uključujući i Kosovsku Mitrovicu-Sjever.

Također će zatražiti institucionalne veze između srbijanskih općina i Beograda u području obrazovanja, zdravstvene skrbi i kulturi, kao i to da općine budu međusobno povezane, prenose u utorak lokalni mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙