FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Međudržavno vijeće za suradnju RH i BiH sastaje se u četvrtak

SARAJEVO, 18. travnja 2006. (Hina) - Sastanak Međudržavnog vijećaza suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji će se održati uSarajevu 20. travnja bit će posvećen razmatranju ukupnih odnosa izmeđudviju zemalja no tom prigodom neće biti rasprave o konkretnimrješenjima za neka od otvorenih pitanja, izjavio je u utorak članPredsjedništva BiH Ivo Miro Jović.
SARAJEVO, 18. travnja 2006. (Hina) - Sastanak Međudržavnog vijeća za suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji će se održati u Sarajevu 20. travnja bit će posvećen razmatranju ukupnih odnosa između dviju zemalja no tom prigodom neće biti rasprave o konkretnim rješenjima za neka od otvorenih pitanja, izjavio je u utorak član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović.

Nakon sjednice Predsjedništva BiH koje je usvojilo platformu za održavanje sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju, Jović je novinarima u Sarajevu kazao da će se na dnevnom redu skupa u četvrtak naći stanje ukupnih odnosa dviju zemalja kao i odnosa u regiji te planovi Hrvatske i BiH za približavanje euroatlantskim integracijama.

Hrvatsko izaslanstvo na tom će skupu predvoditi predsjednik Stjepan Mesić a bosanskohercegovačko predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Jović je u utorak potvrdio da od sastanka Međudržavnog vijeća ovoga puta ne treba očekivati rješenje za probleme poput statusa luke Ploče.

"Na sastanku neće biti niti jednog člana Vijeća ministara BiH i on neće biti opterećen ovim pitanjima", kazao je Jović dodavši da se ipak očekuje da Međudržavno vijeće da poticaj daljnjoj suradnji ne bi li se "postojeći sporazumi doveli do ratifikacije".

Na opasku da je upitno održavanje sjednice takvog tijela na kojemu se neće donositi bitne odluke, Jović je kazao da u Sarajevu drže da je postojanje Međudržavnog vijeća korisno ne samo za odnose s Hrvatskom nego i sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Sjednica Međudržavnog vijeća (s Hrvatskom) nije održana dvije godine i mi to smatramo nedopustivim podatkom", kazao je Jović dodavši da se kroz rad takvih tijela bez dvojbe može osigurati bolja suradnja sa susjedima.

Dodao je međutim da postoji suglasnost da bi sastav i funkcioniranje takvih tijela trebalo preispitati s obzirom da su ona utemeljena u specifičnom vremenu i okolnostima i nisu primjerice uključivala premijere i članove vlada u njihov rad.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić ranije je zahtijevao da ga se, kao i hrvatskog premijera Ivu Sanadera, ili uključi u Vijeće ili da se vladama prepusti rješavanje otvorenih pitanja.

"Mi smo pokrenuli inicijativu da se rad Međudržavnog vijeća preispita i da se donesu nove osnove za njegovo funkcioniranje i rad", kazao je Jović.

Iz ureda hrvatskog predsjednika Mesića uz najavu održavanja sjednice Vijeća također je priopćeno da će tom prigodom vjerojatno biti govora o mogućem redefiniranju uloge tog tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙