FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: SDP o poljoprivredi

OSIJEK, 18. travnja 2006. (Hina) - Slavonsko-baranjski regionalnisavjet SDP-a za poljoprivredu smatra kako se, unatoč golemimmogućnostima na tome području, poljoprivredna proizvodnja smanjuje,što govori o nedovoljno osmišljenoj poljoprivrednoj politici,ocijenili su danas u Osijeku predstavnici Savjeta.
OSIJEK, 18. travnja 2006. (Hina) - Slavonsko-baranjski regionalni savjet SDP-a za poljoprivredu smatra kako se, unatoč golemim mogućnostima na tome području, poljoprivredna proizvodnja smanjuje, što govori o nedovoljno osmišljenoj poljoprivrednoj politici, ocijenili su danas u Osijeku predstavnici Savjeta.

Ustvrdivši kako je Hrvatska jedan od najvećih uvoznika hrane u Europi, predsjednik Savjeta Dražen Vujčić rekao je na konferenciji za novinare da je prošle godine uvezeno poljoprivrednih proizvoda za 1,6 milijarda dolara ili oko 400 dolara po stanovniku. To je tragično, s obzirom na mogućnosti Slavonije i Baranje, dodao je.

Moramo definirati zaštitu domaće proizvodnje zbog ulaska u proširenu CEFTA-u jer će se hrvatsko tržište još više liberalizirati. Hrvatska, osim kukuruza, nema što ponuditi zapadnobalkanskim zemljama, a one imaju dosta poljoprivrednih proizvoda koji mogu ugroziti našu proizvodnju, upozorio je Vujčić.

Predsjednik SDP-ova regionalnog savjeta za gospodarstvo Zvonko Erak kazao je kako je Hrvatska 1992. imala pozitivnu vanjsko-trgovinsku bilancu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a danas je manjak u toj bilanci veći od ukupna izvoza. To, drži, pokazuje da nije bilo dostatno osmišljene poljoprivredne politike i da se proizvodnja smanjuje.

Zbog globalizacije hrvatska proizvodnja mora biti konkurentna, ali za razliku od zemalja Europske unije, koje imaju uređena tržišta, na hrvatskom prevladava stihija, a politika prema proizvođačima hrane u tim je zemljama stabilna i dugoročna, a u nas nije, ocijenio je Erak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙