FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moussaouijevi branitelji tvrde da boluje od šizofrenije

ALEXANDRIA, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Odvjetnici koji odsmrtne kazne pokušavaju spasiti zavjerenika al Qaede ZacariasaMoussaouija, jedini optuženog za terorističke napade na SAD 11. rujna,u ponedjeljak su iznijeli dokaze da on boluje od šizofrenije i da gaje otac zlostavljao u djetinjstvu.
ALEXANDRIA, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Odvjetnici koji od smrtne kazne pokušavaju spasiti zavjerenika al Qaede Zacariasa Moussaouija, jedini optuženog za terorističke napade na SAD 11. rujna, u ponedjeljak su iznijeli dokaze da on boluje od šizofrenije i da ga je otac zlostavljao u djetinjstvu.

Pred porotu koja treba odlučiti hoće li Moussaoui biti smaknut izvedeni su svjedoci koji bi trebali pobiti njegovo svjedočenje s prvog dana suđenja kada je izjavio da se ne kaje za napade 11. rujna i da želi Amerikancima više patnje i boli.

Jedna od svjedoka, liječnik Xavier Amador, kazao je da je dijagnosticirao kod Moussaouija šizofreniju a njegovo su mišljenje potvrdili još neki stručnjaci.

Nekoliko drugih svjedoka, među kojima su bile i dvije Moussaouijeve sestre, izjavilo je da je imao teško djetinjstvo i oca zlostavljača koji je tukao i njega, braću i sestre i njihovu majku.

Stražar Vikas Ohri, koji pazi na Moussaouija u zatvoru u gradu Alexandria u Virginiji, rekao je poroti da je optuženik uvjeren da će biti oslobođen i kako planira napisati knjigu.

Moussaoui je prošli tjedan izjavio kako više ne želi biti pogubljen jer je to u suprotnosti s islamskim vjerskim učenjem. On je svojedobno na suđenju izjavio kako je "najveći džihad govoriti istinu pred tiranom i biti zbog toga pogubljen". U četvrtak je povukao sve ranije izjave iz kojih se dalo naslutiti da želi biti

osuđen na smrt jer je provjeravajući vjerske knjige shvatio da je to u suprotnosti s Muhamedovim učenjem. Također je kritizirao svoje odvjetnike, dodijeljene po službenoj dužnosti, jer su ga loše zastupali, posebice stoga što nisu tražili izmještanje suđenja iz Alexandrije, gradića u blizini Pentagona, jedne od meta napada 11. rujna 2001.

Porota treba odlučiti hoće li biti osuđen na smrt ili na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙