FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud ne dovodi u pitanje ovlasti predsjednika Busha

WASHINGTON, 3. travnja 2006. (Hina) - Američki Vrhovni sud uponedjeljak nije osporio ovlasti predsjednika Georgea W. Busha u borbiprotiv globalnog terorizma.
WASHINGTON, 3. travnja 2006. (Hina) - Američki Vrhovni sud u ponedjeljak nije osporio ovlasti predsjednika Georgea W. Busha u borbi protiv globalnog terorizma.

Sa 6 prema 3 glasa Vrhovni sud je stao na stranu Bushove administracije i odbio saslušati žalbu optuženog terorista, američkog državljanina Josea Padillae koji je donedavno bio zatvoren u vojnom zatvoru u Južnoj Karolini.

Padilla je nakon tri godine provedene u statusu neprijateljskog borca prebačen u siječnju u Miami gdje je optužen da je bio dio ćelije koja je osiguravala materijalnu pomoć i novake za teroriste u inozemstvu.

Sud je odlučio da neće razmatrati slučaj nakon što su se promijenile okolnosti zatočeništva Padillae i žalba na njegovo neograničeno zatočeništvo u svojstvu neprijateljskog borca bez optužnice više nema smisla.

U temelju žalbe bilo je pitanje ima li predsjednik Bush pravo držati Amerikance u Sjedinjenim Državama u statusu neprijateljskog borca što znači biti u zatvoru kao osumnjičeni terorist bez optužnice, suđenja ili pristupa odvjetniku.

Odluka Vrhovnog suda je važna pobjeda Bushove administracije koja se suočava s propitivanjem ustavnih ovlasti u pitanju zatočenja osumnjičenih terorista u globalnoj borbi protiv terorizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙