FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znate li što je limusin, angus i shagya?

ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Angus, charolais, limusin,oldenburg, percheron, shagya, trakener. Ne, nije riječ o novimmodelima automobila već pasminama goveda i konja koje se uzgajaju uHrvatskoj.
ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Angus, charolais, limusin, oldenburg, percheron, shagya, trakener. Ne, nije riječ o novim modelima automobila već pasminama goveda i konja koje se uzgajaju u Hrvatskoj.

Popis pasmina, sojeva i hibrida domaćih životinja početkom tjedna u Narodnim novinama objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Na popisu goveda našlo se 13 pasmina - angus, buša, charolais, crveno švedsko govedo, hereford, holstein, smeđa, siva, limusin, simentalska i škotsko-visinsko govedo. Od domaćih tu su istarsko govedo i slavonsko-srijemski podolac.

Među svinjama najviše je "modela" landras, pa tako postoji belgijski, danski, nizozemski, njemački i švedski landras. Tu su još duroc, hampshire, pietrain i veliki jorkšir, a domaće 'snage' predstavljaju crna slavonska i turopoljska svinja. Od hibrida na popisu su batalle, hermitage, hypor, PIC, segers, spartan perla, suffolk i topigs.

Uz 19 pasmina ovaca, od kojih su brojne egzotičnih naziva, kao što su awassi, charolais, Ile de France, solčavsko-jezerska ovca, suffolk, istočno-frizijska ovca, 'boje Hrvatske' brane creska, krčka, rapska, istarska i paška ovca te dalmatinska pramenka, dubrovačka ruda, cigaja i lička pramenka. Postoji još njemački merino, romanovska i sardinijska ovca te predstavnica susjedne BiH - travnička pramenka.

Burska koza, francuska alpina, njemačka srnasta i sanska koza imaju svoje predstavnike i u Hrvatskoj, a tu su i dva domaća "model", hrvatska bijela te šarena koza.

Najviše pasmina nalazimo među konjima, čak 31. Po abecedi to su akhaltekinac, andaluzijac, angloarap, arapski, ardenac, austrijski toplokrvnjak, engleski punokrvnjak, gidran, haflinger, hanoveranac, holstein, hrvatski hladnokrvnjak i toplokrvnjak, hrvatski posavac, kasač, lipicanac, mađarski hladnokrvnjak i toplokrvnjak, međimurski konj, njemački i slovački toplokrvnjak, oldenburg, percheron, poljski hladnokrvnjak, poni, selle francais, shagya, trakener, vestfalac, zangershide. Za one koji manje znaju o konjima vjerojatno je iznenađenje da postoji i pasmina hrvatskog jahačeg ponija.

Od magaraca uzgajaju se istarski, primorsko-dinarski i sjeverno-jadranski magarac, a od kokoši samo kokoš hrvatica te hibridi anak, arbor acres, cobb, hisex brown, hubbard flex, hybro, lohmann brown, sasso i shaver.

Purane na popisu Ministarstva predstavlja zagorski puran te hibridi BUT, kelly i nicholas. Iz popisa se ne može dokučiti po kome su ti hibridi dobili ime.

Od pataka u uzgoju postoji samo hibrid 'holivudskog' naziva - cheray valley, a od kunića njemački šarac orijaš i veliki bijelo-opaljeni te hibridi grimaud i HYLA.

Na popisu pčela samo je "model" sive pčele.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙