FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena karika koje je nedostajala između riba i četveronožaca

PARIZ, 8. travnja 2006. (Hina/AFP) - Fosili životinje, "ni ribe nitičetveronožnog kralješnjaka", pronađeni na kanadskom Arktiku, karika sukoja je nedostajala u evolucijskom lancu između riba i životinjasposobnih da se kreću na kopnu, prije 375 milijuna godina, premanapisu objavljenom u časopisu Nature.
PARIZ, 8. travnja 2006. (Hina/AFP) - Fosili životinje, "ni ribe niti četveronožnog kralješnjaka", pronađeni na kanadskom Arktiku, karika su koja je nedostajala u evolucijskom lancu između riba i životinja sposobnih da se kreću na kopnu, prije 375 milijuna godina, prema napisu objavljenom u časopisu Nature.

Okamine Tiktaalika roseae, vrste ribe-aligatora sa zglobnim perajama koje su mogle nositi tijelo dugo više od dva metra, omogućuju da se "dokaže redoslijed evolucijskih promjena" koje su dovele do pojave četveronožnih životinja, ocjenjuju autori napisa u znanstvenom časopisu.

Tiktaaliku su ime dali članovi plemenskog Vijeća mudraca u Nunavutu, na čijem su području pronađene okamine, priopćilo je sveučilište u Chicagu. Riječ znači "velika riba iz plićaka".

Do otkrića ovih fosila, "podrijetlo glavnih značajka četveronožaca nije bilo potpuno jasno", napomenuli su Edward Daeschler, Neil Shubin i Farish Jenkins koji su sudjelovali u otkriću.

Tiktaalik je obitavao na sjeveru nekadašnjeg euroameričkog kontinenta, u suptropskoj i tropskoj klimi. Njegovim se otkrićem potvrđuje hipoteza prema kojoj je "prijelazni oblik između riba i četveronožaca obitavao u plitkim vodama u poplavljenim dolinama euroameričkog kontinenta u Devonu", ističu znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙