FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok: Zapovjednik "Škorpiona" znao za zločin

za ratne zločine Okružnog suda uBeogradu na suđenju petorici pripadnika te postrojbe, rekao da jezapovjednik "Škorpiona" prvooptuženi Slobodan Medić, znao za ratnizločin kod Trnova 1995. godine.
Beograd, 11. travnja 2006. (Hina) - Bivši pripadnik paravojne postrojbe "Škorpioni" Duško Kosanović, svjedočeći video-linkom iz Haškog tribunala, u utorak je Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu na suđenju petorici pripadnika te postrojbe, rekao da je zapovjednik "Škorpiona" prvooptuženi Slobodan Medić, znao za ratni zločin kod Trnova 1995. godine.

Kosanović je rekao da je osobno predao Mediću video- snimku strijeljanja šestorice srebreničkih Muslimana u mjestu Godinjske Bare kod Trnova, u Bosni i Hercegovini 16. ili 17. srpnja 1995. godine."

On je izjavio da su svi pripadnici "Škorpiona" dobili snimke strijeljanja a da su je mogli vidjeti i građani Šida preko videoteke "Laser".

On je dodao da se "zločin nije mogao dogoditi bez znanja zapovjednika 'Škorpiona' kao neupitnog autoriteta u postrojbi" , ali da Medić "nije bio režiser ubojstava", već mu je netko drugi to naredio jer je muslimanske zarobljenike netko doveo sa strane.

Na početku suđenja 20. studenoga prošle godine Slobodan Medić

se izjasnio da nije kriv po optužnici, odnosno da nije znao za zločin za koji je navodno saznao tek u lipnju prošle godine nakon što je video snimka strijeljanja prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom.

Od optuženih jedino je drugoptuženi Pero Petrašević priznao sudjelovanje u zločinu i izjavio da je po naređenju prvooptuženog Medića ubio jednog zarobljenika. Svoju krivicu negirali su pripadnici "Škorpiona", trećeoptuženi Aleksandar Vukov , četvrtooptuženi Aleksandar Medić i petooptuženi Branislav Medić.

Ubijeni su Srebreničani Safet Fejzić (17), Azmir Alishpahić (17), Sidik Saltić (36), Smail Ibrahimović (35) i Saib Salkić (20), dok šesta žrtva još nije identificirana.

Za zločin kod Trnova optužen je i Milorad Momić koji je u bijegu, dok je Slobodan Davidović nedavno osuđen na 15 godina zatvora pred Županijskim sudom u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙