FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banja Luka: OESS o povratku izbjeglica

BANJA LUKA, 11. travnja 2006.(Hina) -

Voditelj misije OESS-a u BiH Douglas Davidson zauzeo se za što brži povratak svih izbjeglica njihovim domovima.

On je u utorak u Banjoj Luci izjavio da je povratak Srba u Hrvatsku otežan jer "Hrvatska nije iz njihovih domova deložirala izbjeglice iz BiH, dok su vlasti u BiH i Republici Srpskoj (RS) to učinile s imovinom izbjeglih Hrvata i Bošnjaka koja je uglavnom vraćena vlasnicima.

Davidson je novinarima govorio o važnosti Fonda za povratak izbjeglih i prognanih koji je formiran u BiH i čija bi sredstva trebala pomoći povratnicima da dođu do posla i osiguraju svoju egzistenciju. On je naglasio da bi bilo pogrešno novac iz Fonda dodjeljivati po nacionalnom ključu.

Davidson je uz ostalo izrazio razumijevanje za odgađanje popisa stanovništva u BiH koji bi se, po njegovu mišljenju, trebao organizirati tek nakon što se "završi proces povratka izbjeglih i prognanih", pa bi se popis stanovništva, kako je rekao, mogao održati 2010. godine.

Douglas Davidson u utorak u Banjoj Luci razgovarao s ministrom RS za izbjeglice i raseljene Omerom Brankovićem o primjeni Zakona o lokalnoj upravi koji je prije godinu dana usvojen u RS.

Taj zakon propisuje da u općinama RS odgovorne dužnosti, razmjerno broju stanovnika iz prijeratnog popisa, trebaju obnašati Hrvati i Bošnjaci, no to se primjenjuje tek u četiri od preko 90 općina RS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙