FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žene dugovječnije od muškaraca i zbog smanjenog mortaliteta tijekom poroda

ZAGREB/SHEFFIELD , 9. travnja 2006. (Hina) - Sve manji mortalitet majkitijekom poroda jedan od glavnih razloga sve veće dugovječnosti žena uodnosu na muškarce u svijetu, izvijestili su znanstvenici s britanskogSveučilišta Sheffield, a prenosi BBC.
ZAGREB/SHEFFIELD , 9. travnja 2006. (Hina) - Sve manji mortalitet majki tijekom poroda jedan od glavnih razloga sve veće dugovječnosti žena u odnosu na muškarce u svijetu, izvijestili su znanstvenici s britanskog Sveučilišta Sheffield, a prenosi BBC.

Voditelj istraživanja profesor Danny Dorling i njegovi kolege koji su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu "British Medical Journal", ustvrdili su da su porodi u velikom broju zemalja u svijetu sve sigurniji, što rezultira smanjenjem mortaliteta majki, a kao jedan od dodatnih razloga veće dugovječnosti žena je i sve veći broj muškaraca pušača u svijetu.

"Porod je i dalje vrlo riskantan događaj u životu žene, posebno u nerazvijenim i zemljama u razvoju, no kada globalno usporedimo smrtnost žena i novorođenčadi prije stotinu godina i danas, primjećujemo bitnu razliku", tvrdi prof. Dorling.

No, profesor navodi još nekoliko razloga koji idu u prilog većoj dugovječnosti žena u odnosu na muškarce, posebno u zapadnoeuropskim zemljama, gdje je ta pojava zabilježena već 1890. "Veća emancipacija žena potaknula ih je da zatraže bolju zdravstvenu zaštitu. Osim toga, žene se rjeđe dovode u rizične situacije - bilo da je riječ o prebrzoj vožnji automobila, tučnjavama ili konzumaciji većih količina alkohola. Mislim da bi se muškarci trebali ugledati na žene, a ne obratno", zaključuje britanski profesor.

Glasnogovornik Britanske Kraljevske udruge ginekologa i opstetričara Peter Bowen Simpkins tvrdi da, unatoč tomu što je mortalitet majki tijekom poroda smanjen, i dalje postoje ogromne razlike u postocima kada je riječ o zapadnoeuropskm zemljama i nerazvijenim ili zemljama u razvoju. Za to navodi konkretne primjere: u Britaniji je primjerice na 100.000 poroda mortalitet majki između šest i deset, u Etiopiji na 100.000 poroda umre 1.000 žena, a u Bangladešu je zabilježeno čak 1.800 smrtnih slučajeva na 100.000 poroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙