FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici: Omega-3 masne kiseline nisu dobre za svakoga

ZAGREB/LONDON , 24. ožujka 2006. (Hina) - Nema jasnih dokaza damasnoće iz ribljeg ulja predstavljaju svojevrsnu zaštitu za našezdravlje te da pozitivno utječu na zdravstveno stanje pacijenata,pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "BritishMedical Journal", utemeljeno na 89 ranije provedenih studija o srčanimoboljenjima, moždanim i srčanim udarima ili nastanku raznih tipovaraka.
ZAGREB/LONDON , 24. ožujka 2006. (Hina) - Nema jasnih dokaza da masnoće iz ribljeg ulja predstavljaju svojevrsnu zaštitu za naše zdravlje te da pozitivno utječu na zdravstveno stanje pacijenata, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "British Medical Journal", utemeljeno na 89 ranije provedenih studija o srčanim oboljenjima, moždanim i srčanim udarima ili nastanku raznih tipova raka.

Unošenje u organizam omega-3 masnih kiselina smatra se dobrom zaštitom od razvoja srčanih oboljenja, a britanski zdravstveni radnici preporučuju uzimanje četiriju obroka bogatih omega-3 masnim kiselinama tjedno.

Epidemiolog dr. Eric Brunner sa "Royal Free and University College London Medical school" smatra da bi se riblje ulje, odnosno masne kiseline, primjerice iz lososa, trebale konzumirati, no čini se da taj savjet vrijedi za zdrave ljude, dok je njihov učinak, prema zadnjim istraživanjima, za kronične srčane bolesnike upitan.

Znanstvenici su pokušali ustanoviti kakav utjecaj ima uzimanje omega-3 masnih kiselina na zdravstveno stanje kroničnih srčanih bolesnika te su zaključili da njihovo konzumiranje ne poboljšava njihovo stanje. U istraživanju provedenom 2003. na 3.114 muškaraca s anginom pektoris ustanovljeno je da su oni kojima su davane veće količine masnih kiselina bili u većoj opasnosti od srčanog napada te je u toj grupi zabilježen veći broj smrtnih slučajeva od zatajenja rada srčanog mišića.

Zaključili su da nije potpuno jasno na koji način omega-3 masne kiseline utječu na zdravlje pojedinca. Skupina znanstvenika koju je vodio dr. Lee Hooper sa Sveučilišta East Anglia u britanskom Norwichu rekao je kako se znanstvenici slažu da su omega-3 masne kiseline općenito dobre za zdravu populaciju te da se uzimanje većih količina preporučuje nakon infarkta miokarda, no upozorio je kako je potrebno provesti dodatna istraživanja na ovome području.

Do sada su znanstvena istraživanja upućivala na dobrobit konzumiranja omega-3 masnih kiselina u sprečavanju srčanih bolesti i bolesti cirkulacije, no sustavni osvrt i do sada provedene brojne studije pokazuju da jasnog dokaza o tomu nema, da su rezultati istraživanja kontradiktorni i da treba biti oprezan kada je riječ o pacijentima s kroničnim srčanim oboljenjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙