FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodostaj Dunava neće ugroziti Vukovar

VUKOVAR, 8. travnja 2006. (Hina) - Gradsko područje Vukovara ni u kojemslučaju neće biti ugroženo plimnim vodenim valom koji će Dunavom dotoga grada stići sljedeća 24 sata, izjavio je danas u Vukovaruvoditelj obrane od poplava za sljevno područje Drave i Dunava ZoranĐuroković.
VUKOVAR, 8. travnja 2006. (Hina) - Gradsko područje Vukovara ni u kojem slučaju neće biti ugroženo plimnim vodenim valom koji će Dunavom do toga grada stići sljedeća 24 sata, izjavio je danas u Vukovaru voditelj obrane od poplava za sljevno područje Drave i Dunava Zoran Đuroković.

Dodao je kako se procjenjuje da će Dunav kod Vukovara još porasti najviše 15 do 20 centimetara, a zatim se očekuje lagano opadanje vodostaja.

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Dunava kod Vukovara u 13 je sati bio plus 693 centimetra s tendencijom porasta.

Đuroković je također rekao kako Dunavom pokraj Vukovara ovih dana protječe oko 8500 metara kubičnih vode u sekundi, pri čemu je podsjetio da je najviši vodostaj Dunava kod Vukovara bio godine 1965., kada je izmjereno plus 769 centimetara.

Najugroženiji dijelovi Vukovara i dalje su Otok sportova, na kojemu se, kako raste razina Dunava, neprestano podiže visina tzv. zečjih nasipa u koje se, prema procjenama HV-a, na dan ugradi oko 150 metara kubičnih pijeska, te naselje Budžak, iz kojega du evakuirane obitelji iz nekih kuća.

Riječ je o gradskom području uz Bobotski kanal, koje bude poplavljeno i kad je vodostaj Dunava znatno manji od današnjeg.

"Svima nam je ovo dobra priprema i vježba kako bismo se oduprli visokim vodostajima Dunava, koji su sve češći posljednjih godina", ocijenio je Đuroković.

Zamjenik zapovjednika 3. gardijske mehanizirano-oklopne brigade, pukovnik Stjepan Kulić rekao je u razgovoru s novinarima kako na izgradnji tzv. zečjih nasipa na Otoku sportova i Budžaku radi stotinjak vojnika, a još ih je toliko u stalnoj pripremi.

Vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota poručio je građanima da mogu biti mirni jer Dunav, kako je rekao, neće ugroziti gradsko područje.

Danas je održana i sjednica Stožera za obranu od poplava Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je bio nazočan i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Zdravko Krmek. On je pohvalio dosadašnje aktivnosti Hrvatskih voda i HV-a na zaštiti vukovarskog Otoka sportova i naselja Budžak, ocjenjujući pritom da Vukovarci nemaju razloga za bilo kakvu zabrinutost zbog visokog vodostaja Dunava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙