FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: pripreme za obranu od poplave

OSIJEK, 4. travnja 2006. (Hina) - Vodostaj Drave kod Osijeka danas u12 sati prešao je plus 350 centimetara zbog čega su u 13,30 sati proglašene redovne mjere obrane od poplave za šire osječko područje,izvijestio je direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković.
OSIJEK, 4. travnja 2006. (Hina) - Vodostaj Drave kod Osijeka danas u 12 sati prešao je plus 350 centimetara zbog čega su u 13,30 sati proglašene redovne mjere obrane od poplave za šire osječko područje, izvijestio je direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković.

Na području Republike Hrvatske, na dionici Dunava od državne granice do ušća Drave u Dunav, od 31. ožujka na snazi su redovne mjere obrane od poplave, rekao je direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković.

Na dionici Dunava, od ušća Drave do Vukovara, danas je proglašeno pripremno stanje obrane od poplave, a idućih se dana očekuje i proglašenje mjera redovne obrane od poplava uz mogućnost proglašenja i izvanrednih mjera.

"Prema podacima o vodostajima Dunava s uzvodnih vodomjernih postaja u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, u idućih se nekoliko dana očekuje porast vodostaja Dunava na dionici kroz Hrvatsku", rekao je Hini Đuroković.

Dodao je kako se najviši vodostaj Dunava na ulazu u Hrvatsku očekuje ove subote s procjenom da će se vrijednost vodostaja na vodomjeru Batina kretati oko plus 730 centimetara, što je približno ista razina Dunava koja je zabilježena u kolovozu 2002. godine.

Najviši vodostaj Dunava na području Vukovara očekuje se početkom idućega tjedna "također s približno istim vrijednostima zabilježenima u kolovozu 2002., kada je razina Dunava na vodomjernoj postaji Vukovar dosegla plus 645 centimetara.

Tijekom vikenda očekuje se kulminacija vodostaja Drave kod Osijeka koji bi mogao doseći plus 450 centimetara. Zbog ozbiljnosti situacije "stručne službe Hrvatskih voda provode aktivne mjere obrane od poplave, te se očekuje da ovaj vodni val neće ugroziti branjena područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije", rekao je Zoran Đuroković.

Visokim vodnim valom Dunava bit će ugrožena vikendaška naselja Zeleni otok kod Batine, te vikend naselja na ušću Drave u Dunav i dijelovi Aljmaša izvan izgrađenog sustava obrane od poplava. U Vukovaru se očekuje plavljenje otoka u gradskoj lučici, na ušću rijeke Vuke, istaknuo je direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković.

Sutra će se u Hrvatskim vodama Osijek održati konferencija za novinare na kojoj će biti i generalni direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović, a tema će biti "Nailazak velikog vodnog vala Dunava i provedba mjera obrane od poplava na vodnom području slijeva Drave i Dunava", izvijestio je Đuroković.

Nakon konferencije predviđen je obilazak radilišta za potrebe obrane od poplave u Batini i plovidba brodom do Zelenog otoka koji je već djelomično poplavljen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙