FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U povodu Svjetskog dana Roma J. Kosor posjetila vrtić "Zrno"

ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - U povodu 8. travnja, Svjetskog danaRoma danas je potpredsjednica Vlade i predsjednica VladinogPovjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za RomeJadranka Kosor posjetila vrtić "Zrno" u zagrebačkom Kozari Boku ukojem su i djeca romske nacionalne manjine.
ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - U povodu 8. travnja, Svjetskog dana Roma danas je potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladinog Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor posjetila vrtić "Zrno" u zagrebačkom Kozari Boku u kojem su i djeca romske nacionalne manjine.

Čestitajući svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Hrvatskoj Svjetski dan Roma, potpredsjednica Kosor istaknula je potrebu još veće integracije romske djece u društvo. Pozvala je roditelje Rome da djecu šalju u vrtiće i škole kako bi se brže obrazovali. Navela je da je za upućivanje čestitke odabrala vrtić "Zrno" jer je taj vrtić dobar primjer za uspješnu integraciju romske djece.

Za provedbu Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća za Rome Vlada je u ovoj godini izdvojila 430 posto više novaca nego lani, gotovo 12 milijuna kuna, istaknula je Kosor. Projekte trebaju realizirati dva ministarstva - znanosti i obrazovanja i graditeljstva. Vlada želi osigurati kvalitetne uvjete za školovanje djece Roma, njihovo uključivanje u predškolske ustanove, koje je besplatno, te poboljšati uvjete stanovanja. Povjerenstvo za Rome zalaže se za legalizaciju romskih naselja, tamo gdje je to moguće, a u programe zapošljavanja za Rome Vlada ukupno ulaže oko pet milijuna kuna, rekla je Kosor.

Najavila je i skori početak gradnje Kulturnog centra za Rome u Zagrebu za koji je Vlada prije nekoliko godina Gradu Zagrebu dala milijun kuna.

Predsjednik Centra kulture Roma Hrvatske Kasum Cana uručio je potpredsjednici Kosor Zahvalnicu za doprinos unaprjeđenju uvjeta života Roma u Hrvatskoj. Uručio joj je i sliku "Romska djeca" umjetnice Mirjane Filipović, te Slikovni rječnik romskog jezika u izdanju Udruge žena Romkinja.

Djeca su potpredsjednici Kosor na njezinim darovima zahvalili pjesmom.

Dječji vrtić u Kozari Boku otvoren je 1975., u njemu je 342 djece rapoređeno u 15 skupina, 10 vrtićke i pet jasličke dobi. U njemu radi 48 radnika, od toga 30 odgajatelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙