FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinski premijer ne dopušta da Abas smanji ovlasti Hamasa

GAZA, 6. travnja 2006. (Hina/AP) - Novi palestinski premijer IsmailHanija u četvrtak je odbacio mogućnost da palestinski predsjednikMahmud Abas smanji ovlasti Hamasove vlade davanjem novih ovlastiosobama odanim njemu.
GAZA, 6. travnja 2006. (Hina/AP) - Novi palestinski premijer Ismail Hanija u četvrtak je odbacio mogućnost da palestinski predsjednik Mahmud Abas smanji ovlasti Hamasove vlade davanjem novih ovlasti osobama odanim njemu.

Hanija je rekao kako će njegova vlada preuzeti nadzor nad palestinskim snagama sigurnosti unatoč tome što je Abas imenovao osobu od svojeg povjerenja na čelo triju sigurnosnih agencija.

Taj sukom najnoviji je u nizu pokazatelja sve zahuktalije borbe za prevlast između Abasa, kojeg se smatra umjerenim poltičarem, i militantnog islamističkog pokreta Hamasa, koji je pobijedio na posljednjim parlamentarnim izborima.

"Ima pokušaja stvaranja paralelnih struktura u nekim ministarstvima u palestinskoj vladi", rekao je Hanija u izjavi za AP.

"No, smatram da Abas ne može nastaviti pritiak i smanjiti neke ovlasti ove vlade", dodao je.

Abas želi ponovni početak mirovnih pregovora s Izraelom i nastoji ojačati vlastitu moć kako bi zaobišao Hamas, koji je nakon pobjede na izborima izazvao prijetnje Zapada o ukidanju pomoći Palestincima time što je odbio odustati od nijekanja prava Izraela na opstojnost i odbaciti nasilje kao sredstvo borbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙