FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael: Olmert proglasio izbornu pobjedu

JERUZALEM, 29. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Vršitelj dužnostiizraelskog premijera Ehud Olmert u srijedu je proglasio pobjedu svojestranke Kadime na izraelskim parlamentarnim izborima, istaknuvši kakose zalaže za nastavak plana o predaji dijelova Zapadne obale iuspostavljanju trajne granice s Palestincima, ukoliko mirovni napori idalje ostanu zamrznuti.
JERUZALEM, 29. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Vršitelj dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert u srijedu je proglasio pobjedu svoje stranke Kadime na izraelskim parlamentarnim izborima, istaknuvši kako se zalaže za nastavak plana o predaji dijelova Zapadne obale i uspostavljanju trajne granice s Palestincima, ukoliko mirovni napori i dalje ostanu zamrznuti.

"Danas je izraelska demokracija bila jasna. Izrael želi Kadimu", rekao je Olmert u govoru održanom u sjedištu stranke nakon objavljenih rezultata poslije jučerašnjih izbora.

Nakon prebrojavanja 99,5 posto biračkih glasova, službeni rezultati pokazali su da će Kadima u parlamentu koji čini 120 zastupnika dobiti 28 mjesta, laburistička stranka lijevog centra 20, ultraortodoksni Shas 13, ultranacionalistička Yisrael Beiteinu 12 i desničarski Likud 11.

S ozbirom na to da je do sada postignut nedovoljan napredak prema ostvarenju mirovnog procesa Olmertov je cilj uspostaviti konačne granice između Izraela i buduće palestinske države do 2010. što bi podrazumijevalo uklanjanje izoliranih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Olmert, koji se u svom govoru obratio i palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, kazao je kako Židovi već tisućama godina teže stvaranju domovine kroz zemlju Izraelovu, dakle na biblijskom teritoriju koji uključuje i Zapadnu obalu.

"No s obzirom na realno stanje i okolnosti, spremni smo na kompromis, a to znači da smo spremni ustupiti dijelove zemlje Izraelove i s velikim bolom evakuirati Židove koji ondje žive, kako bismo stvorili uvjete koji bi i Palestincima omogućili ispunjenje njihova sna, te nam svima omogućili da živimo jedni pored drugih", kazao je Olmert.

No, ako Palestinci ne pokažu namjeru da se angažiranju na uspostavljanju mira u regiji, "Izrael će uzeti sudbinu u svoje ruke", te uspostaviti stalne granice nakon traženja potpore od SAD-a i ostalih, sklonih mu zemalja, rekao je Olmert.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙