FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar energetike SAD-a podržao energetsku politiku RH u regiji

ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 17. ožujka 2006. (Hina) - Američki ministarenergetike Samuel Wright Bodman podržao je u petak na sastanku uBudimpešti energetsku politiku Hrvatske u regiji koju je na skupuprezentirao državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković,priopćilo je hrvatsko ministarstvo gospodarstva, rada ipoduzetništva.
ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 17. ožujka 2006. (Hina) - Američki ministar energetike Samuel Wright Bodman podržao je u petak na sastanku u Budimpešti energetsku politiku Hrvatske u regiji koju je na skupu prezentirao državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković, priopćilo je hrvatsko ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Na ministarskom sastanku o regionalnoj energetskoj sigurnosti, koji je održan na inicijativu mađarskog ministra gospodarstva Janosa Koke, sudjelovali su pored domaćina predstavnici Austrije, Češke, Slovačke, Poljske, Rumunjske i Hrvatske. Hrvatsku je predstavljao državni tajnik za gospodarstvo u ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković. Sastanak je održan kao nastavak regionalne suradnje na izgradnji strategije sigurnije opskrbe plinom, navodi se u priopćenju.

Američki ministar energetike sudjelovao je na ovom sastanku kako bi okupljene predstavnike zemalja regije izvijestio o rezultatima razgovora koje je vodio na ministarskom sastanku zemalja G-8, održanom u četvrtak u Moskvi.

Vranković je izložio smjernice hrvatske energetske politike s naglaskom na regionalnu suradnju i projekte LNG terminala, PEOP-a i izgradnje dodatnih skladišta plina u Hrvatskoj. Ministar Bodman podržao je navedenu inicijativu Hrvatske kao iznimno važnu za širu europsku regiju.

Hrvatsku inicijativu i nastojanja kojom će se udariti temelji za energetsku stabilnost regije podržali su i predstavnici svih zemalja koji su nazočili sastanku u Budimpešti, stoji u priopćenju.

Sudionici sastanka istaknuli su potrebu za diverzifikacijom izvora energije i opskrbljivača kako bi se pojačala energetska sigurnost u regiji. Bodman je također pozvao sudionike da zagovaraju veću energetsku učinkovitost i njezino očuvanje jer je to još jedan način poboljšanja energetske sigurnosti.

Svijest o energetskoj sigurnosti jako je porasla u siječnju kada je spor oko cijene plina rezultirao time da je Rusija uskratila Ukrajini opskrbu plinom, a time je bila pogođena i Europa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙