FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bodman: SAD će i u budućnosti ostati snažno uvozno tržište energenata

MOSKVA, 15. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - SAD će u bliskoj budućnosti idalje biti snažno tržište za uvoz nafte i prirodnog plina, izjavio jeu srijedu američki ministar energetike Sam Bodman kako bi otkloniostrahovanja opskrbljivača od najavljenih vladinih mjera za obuzdavanjepotražnje.
MOSKVA, 15. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - SAD će u bliskoj budućnosti i dalje biti snažno tržište za uvoz nafte i prirodnog plina, izjavio je u srijedu američki ministar energetike Sam Bodman kako bi otklonio strahovanja opskrbljivača od najavljenih vladinih mjera za obuzdavanje potražnje.

Američki predsjednik George W. Bush uzdrmao je prošlog mjeseca proizvođače nafte u svijetu upozorenjem da SAD mora suzbiti svoju "ovisnost o nafti".

Ruski ministar energetike Viktor Krištenko upozorio je da SAD s jedne strane zahtijeva povećanje ponude u svijetu a s druge često odvraća proizvođače od proširivanja ponude na američkim tržištima.

Američki ministar energetike ustvrdio je da opskrbljivači mogu u bliskoj budućnosti očekivati zdravo uvozno tržište u SAD-u, napominjući da je vremenski horizont za mjere obuzdavanja potražnje poput primjene nuklearne energije i kukuruznog etanola sljedećih dvadesetak godina.

"Nema sumnje da će naša zemlja biti jako dobro tržište za uvoz nafte i prirodnog plina. Proizvođači ne bi trebali brinuti zbog toga", kazao je Bodman, najavljujući da će na sastanku s ruskom vladom u okviru skupa ministara energetike članica skupine G8, zakazanog za srijedu navečer i četvrtak, zatražiti od Rusije pojačanu opskrbu.

Američki ministar energetike kazao je da će potaknuti Moskvu da intenzivira inozemna ulaganja u divovsko plinsko polje Shtokman, smješteno u Barentsovom moru. Riječ je o projektu vrijednom više od 10 milijardi dolara, koji bi trebao osigurati opskrbu američkih tržišta ukapljenim prirodnim plinom u sljedećih pola stoljeća.

Američki naftni divovi Chevron i ConocoPhillips konkurenti su francuskog Totala i norveškog Statoila i Norsk Hydroa u natjecanju za partnerstvo s ruskim državnim plinskim monopolistom Gazpromom u projektu Shtokman.

Bodman je najavio i da će lobirati kod ruskih vlasti kako bi napokon konzorciju za gradnju kaspijskog cjevovoda na čelu sa Chevronom odobrile proširenje kapaciteta i pojačanu ponudu kaspijske nafte na svjetskim tržištima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙