FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skopje: Isprika žrtvama režima 1945.-1990.

SKOPJE, 5. travnja 2006. (Hina) - Sobranje Makedonije u srijedu jeusvojilo Deklaraciju kojom se država ispričava žrtvama represijerežima od 1945. do 1990. godine, a donošenje dokumenta potaknuto jeRezolucijom Vijeća Europe o osudi komunizma za zločine protivčovječnosti.
SKOPJE, 5. travnja 2006. (Hina) - Sobranje Makedonije u srijedu je usvojilo Deklaraciju kojom se država ispričava žrtvama represije režima od 1945. do 1990. godine, a donošenje dokumenta potaknuto je Rezolucijom Vijeća Europe o osudi komunizma za zločine protiv čovječnosti.

Rezolucija Vijeća Europe u Makedoniji je izazvala ozbiljnu polemiku: ljevica smatra da bi osuda komunizma negirala makedonsku državnost stečenu upravo u tom režimu dok desnica smatra da bez osude bivšeg režima ne može biti nacionalnog pomirenja.

Polemika je ipak, u ime europskih integracija, rezultirala donošenjem Deklaracije koja sadrži ispriku žrtvama komunizma. No dio javnosti i dalje smatra da je time učinjen tek minimum u osudi bivšeg režima.

Prema povjesničaru dr. Zoranu Todorovskom primjerice broj progonjenih i zatvaranih građana nakon Drugog svjetskog rata u Makedoniji iznosi oko 50.000. Samo u depoima Službe državne sigurnosti nalazi se oko 36 tisuća dosjea građana koji su bili osuđeni na montiranim procesima ili bez presude zatvarani a neki i streljani samo zato što su imali različita politička uvjerenja od službenih. Među osuđenima bili su uglavnom intelektualci, studenti i srednjoškolci, a na nekim obnovljenim procesima u novije vrijeme sudovi, zbog navodnog nedostatka dokaza ne poništavaju stare presude.

Istu Deklaraciju, koju je Sobranje donijelo u srijedu, oporba je predložila već 1995. godine no tadašnja većina zastupnika Socijaldemokratskog saveza koji je i danas na vlasti nije ju prihvatila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙