FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice i Straw u Bagdadu kako bi razriješili krizu vlade

BAGDAD, 2. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Irački predsjednik JalalTalabani razgovarao je u nedjelju s američkom državnom tajnicomCondoleezzom Rice i britanskim ministrom vanjskih poslova JackomStrawom koji su iznenada doputovali u Bagdad kako bi pokušali riješitikrizu oko iračke vlade i tako spriječili da zemlja uđe u građanskirat.
BAGDAD, 2. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Irački predsjednik Jalal Talabani razgovarao je u nedjelju s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom koji su iznenada doputovali u Bagdad kako bi pokušali riješiti krizu oko iračke vlade i tako spriječili da zemlja uđe u građanski rat.

Dan nakon što su se neke osobe iz Šijitskog saveza javno okrenule protiv premijera Ibrahima al Jaafarija Rice i Straw će sigurno izvršiti dodatni pritisak na spornog premijera da odstupi s vlasti.

Dnevnik "al Bayenna" u nedjelju piše da je Ujedinjeni irački savez na čelu s Abdel Azizom al Hakeemom pozvao al Jaafarija da "odustane od toga da bude izabran za sastavljanje nove vlade zbog primjedbi iračkih političkih snaga".

Četiri stranke koje čine šijitski savez - Vrhovno vijeće za islamsku revoluciju, Organizacija Badr, stranka al Fadhila i neovisni članovi - odbile su podržati al Jaafarija kao kandidata za novu vladu.

No, vjerojatno tijekom dvodnevnog posjeta Rice i Strawa neće biti ostvaren nikakav napredak, a irački dužnosnici i njihovi gosti ne žele odati dojam da službeni Washington i London nameću novog premijera umjesto Jaafarija.

"Činjenica je da želimo razgovarati s iračkim čelnicima i tako želimo pokazati koliko je hitno da se sastavi nova vlada potrebna za nacionalno jedinstvo", kazala je Rice.

Iako je tijekom susreta s Jaafarijem djelovala dosta suzdržano, Rice je, po ocjeni agencija, u razgovoru s potpredsjednikom Adelom Abdulom Mahdijem, kandidatom za premijera ako Jaafari odstupi, ostavila daleko srdačniji dojam.

"Mi ćemo priznati i poštivati bilo koga tko se pojavi kao novi vođa u ovom sustavu", odgovorio je Straw na pitanje postoji li plan da se Jaafari prisili na odstupanje kako bi njegovi kolege iz šijitskog saveza imenovale novog kandidata kojeg će manjinske skupine u parlamentu bolje prihvatiti.

Straw je istaknuo da gotovo četiri mjeseca nakon izbora postoji "zabrinutost jer se u Iraku mora brzo ostvariti napredak".

U razgovoru s Talabanijem, Rice i Straw su rekli da bi voljeli da na čelu Iraka bude premijer koji može ujediniti Iračane, a da Jaafari nema tu kvalitetu.

Kako se doznaje od službenih izvora, konferencija za novinare predviđa se tek za ponedjeljak. Rice i Straw se tijekom dva dana posjeta Iraku trebaju sastati s šijitskim, sunitskim, kurdskim i sekularnim čelnicima.

S obzirom na izbore za Kongres u studenom administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha želi pokazati da je u Iraku postignut napredak i da bi se američki vojnici mogli uskoro vratiti u SAD. No porast nasilja u Iraku u posljednjih šest tjedana narušio je te izglede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙