FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodi: Proširenje EU-a će se nastaviti

RIM, 30. ožujka 2006. (Hina) - Premijerski kandidat lijevog centraRomano Prodi kazao je u četvrtak kako će njegova vlada, ako njegovakoalicija bude izabrana na talijanskim parlamentarnim izborima 9. i10. travnja, djelovati na daljnjem proširenju Europske unije premajugoistoku Europe i spremnosti tih zemalja za usvajanje europskihstandarda.
RIM, 30. ožujka 2006. (Hina) - Premijerski kandidat lijevog centra Romano Prodi kazao je u četvrtak kako će njegova vlada, ako njegova koalicija bude izabrana na talijanskim parlamentarnim izborima 9. i 10. travnja, djelovati na daljnjem proširenju Europske unije prema jugoistoku Europe i spremnosti tih zemalja za usvajanje europskih standarda.

Prodi je u razgovoru sa stranim novinarima u Udruženju stranih novinara u Rimu govorio o vanjskoj politici koju će voditi njegova vlada, ekonomskim mjerama i unutarnjoj politici.

"Demokracija se ne širi ratovima, kao što je dokazano ratom u Iraku, već pregovorima sa zemljama. Dokaz tome je proširenje EU na 10 zemalja bivše istočne Europe", rekao je Prodi, a na pitanje hoće li se proširenje zaustaviti s obzirom na razmišljanja u nekim zemljama, bivši predsjednik Europske komisije je kazao kako će u EU ući i zemlje bivše Jugoslavije.

"Poslije ulaska Rumunjske i Bugarske u EU, nadam se 2007. godine, red će doći i na ostale zemlje na tom prostoru. Dakako da će za sve proces biti isti, odnosno morat će zadovoljiti europske standarde, usvojiti europsko zakonodavstvo", rekao je Prodi.

Zemlje s tog prostora će postupno ulaziti u EU prema tome koliko budu spremne za europske integracije, rekao je Prodi, koji je naglasio kako će njegova vlada imati aktivniju politiku na Sredozemlju i Bliskom istoku. Još jednom je osudio vojnu intervenciju u Iraku, ali je naglasio potrebu čvrste i jasne suradnje sa SAD-om.

Na pitanje da li bi u Italiji moglo doći do nekog terorističkog napada kao što se dogodilo u Španjolskoj prije izbora, Prodi je rekao kako ne vidi opasnost od nekog atentata. Odbacio je sve tvrdnje vladajućeg desnog centra da će njegov lijevi centar povećati poreze. Veće poreze će plaćati samo najbogatiji, kao što je to u Americi, a ostalima će biti smanjen porezni pritisak, rekao je Prodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙