FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. ožujka 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 26. ožujka 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PEKING - Više od 5.000 ljudi evakuirano je u nedjelju na jugozapadu Kine blizu grada Chongquing u pokrajini Sichuan zbog curenja iz bušotine prirodnog plina, izvijestili su u nedjelju kineski mediji. Lokalna vlada je odredila evakuaciju stanovnika u krugu od jedan kilometar nakon što su radnici otkrili curenje na bušotini koja je trebala ući u proizvodnju, prema službenoj agenciji Nova Kina. Stanovnici koji žive nizvodno obližnje rijeke upozoreni da ne bi trebali piti vodu zbog moguće nazočnosti metana.

MINSK - Obitelj oporbenog bjeloruskog čelnika Aleksandra Kozulina, uhićenog u subotu nakon prosvjeda u Minsku i sukoba s policijom, u nedjelju još nije dobila nikakve službene informacije o njegovoj sudbini. Supruga bivšeg rektora svuečilišta u Minsku, koji je sada šef socijaldemokratske stranke Gramada, rekla je da je kontaktirala sve moguće institucije, ali nitko joj nije mogao reći gdje se on nalazi. Jedan dužnosnik državnog tužiteljstva je rekao da "oni ne znaju gdje se Kozulin nalazi i da nisu ovlašteni davati infomacije o njemu", prenosi agencija France presse. Austrijsko predsjedništvo EU kritiziralo je uporabu sile i Kozulinovo uhićenje.

MADRID - Šef španjolske socijalističke vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero ocijenio je u nedjelju u razgovoru za dnevni list El Pais da je suradnja desnog centra "odlučujući čimbenik" za okončanje nasilja u Baskiji. Zapatero je kazao kako mu je obaveza računati na predsjednika Narodne stranke i šefa španjolske oporbe Mariana Rajoya kojeg će primiti u utorak kako bi pokušali zbližiti stajališta o mirovnom precesu u Baskiji. Mariano Rajoy tvrdi da "želi biti konstruktivan u pomoći vladi da postigne gašenje ETA-e", prema jednom drugom razgovoru objavljenom u katalanskom listu La Van Guardia.

SARAJEVO - Bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) i visoki dužnosnik Parlamenta BiH Martin Raguž najavio je kako bi već narednog tjedna mogla uslijediti odluka o osnivanju nove bosanskohercegovačke političke stranke s hrvatskim predznakom. Raguž je za sarajevski Dnevni avaz nagovijestio kako bi nova stranka mogla imati ime HDZ 1990, unatoč najavama iz HDZ-a BiH kako to neće dopustiti jer je uporaba naziva HDZ zaštićena. Raguž je potvrdio kako je ovotjedna odluka pet hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH da prestanu djelovati kao članovi kluba HDZ-Demokršćani izravno povezana s planovima za osnivanje nove hrvatske stranke.

SARAJEVO - Haris Silajdžić, nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH te predsjednik vlade, najavio je kako će se nakon četiri godine ponovo aktivirati u politici. "Vraćam se u politiku milijun posto", poručio je Silajdžić gledateljima sarajevske televizijske postaje Hayat koja je u subotu emitirala snimku njegova TV-dvoboja s aktualnim predsjedateljem Predsjedništva BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem. Povod za sučeljavanje dvojice utjecajnih Bošnjaka i to na TV postaji koja se obraća uglavnom njihovim potencijalnim biračima bio je prijedlog ustavnih promjena kojega Silajdžić ogorčeno napada već tjednima Tihić ustrajno brani.

BONN - Oko tisuću stručnjaka iz 140 zemalja razmatrat će od ponedjeljka do srijede u Bonnu mehanizme prevencije i uzbunjivanja koji bi mogli omogućiti spašavanje brojnih života kod prirodnih katastrofa. Treću konferenciju te vrste organizirali su Ujedinjeni narodi i njemačka vlada, a specijalni gost će biti bivši američki predsjednik Bill Clinton, izaslanik UN-a nakon tsunamija, koji će pokušati pokrenuti skupljanje fondova u korist žrtava katastrofe od 26. prosinca 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙