FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. ožujka 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 25. ožujka 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MINSK - Čelnik bjeloruske oporbe Aleksandr Milinkevič je u subotu, obraćajući se okupljenima na prosvjednom skupu protiv ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, objavio stvaranje pokreta za "oslobođenje" zemlje. "Objavljujem stvaranje Narodnog pokreta za oslobođenje Bjelorusije", rekao je Milinkevič skupu od nekoliko tisuća prosvjednika u parku u prijestolnici Minsku. Oporbeni skup koji se trebao održati na središnjem Oktobarskom trgu u Minsku policija je premjestila u park a u skladu s obrascem viđenim ranije ovoga tjedna bila je neuobičajeno tolerantna za ovu bivšu sovjetsku republiku i suzdržala se od rastjerivanja skupa silom.

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH prihvatilo je u subotu prijedlog amandmana na ustav te zemlje sukladno sporazumu sedam političkih stranaka postignutom potkraj prošlog tjedna i uputilo ih Parlamentu BiH na konačno usvajanje. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić kazao je da je to važan korak naprijed jer se time jačaju ovlasti države i uspostavlja racionalnija i učinkovitija vlast. On je pritom rekao kako vjeruje da će i oni koji su dosad bili rezervirani prema političkom sporazumu o ustavnim reformama, ili su ga otvoreno kritizirali, promijeniti mišljenje kada pročitaju ustavne amandmane i shvatiti da se time doprinosi općem boljitku u BiH. Komentirajući najavu pet hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu da neće podržati najavljene izmjene Ustava, Tihić je kazao kako vjeruje da će i oni uvidjeti da ovim izmjenama Hrvati neće biti u lošijoj poziciji nego što su sada.

BEOGRAD - Referentni laboratorij Europske unije u Waybridgeu u Velikoj Britaniji potvrdio je pozitivan nalaz na ptičju gripu kod uginulog pijetla i labuda koji su pronađeni 4. i 9. ožujka, a ispitivanje je nastavljeno radi izolacije i genetske tipizacije virusa, priopćilo je u subotu Ministarstvo poljoprivrede Srbije. Time je potvrđen pozitivan nalaz na ptičju gripu koji je ranije već dao laboratorij srbijanskog Veterinarskog specijalističkog instituta "Kraljevo" u Kraljevu . Imanje na kojem je pronađen pijetao, kao i sva druga koja su epidemiološki bila povezana s oboljelim pijetlom odmah su blokirana, kako bi se spriječilo širenje eventualno prisutnog virusa. Nakon dobijanja laboratorijskih rezultata, uništeni su perad i ptice na svim imanjima na kojima je postojao rizik od širenja zaraze.

DUBAI - Organizacije islamske konferencije (OIC) pozvala je iračke čelnike i dužnosnike da rade na stvaranju vlade nacionalnog jedinstva, stoji u izjavi objavljenoj u subotu. Glavni tajnik Organizacije islamske konferencije Ekmeleddin Ihsan Oglu rekao je da Iračani u tom smislu trebaju preuzeti svoje povijesne i nacionalne odgovornosti. Ihsan Oglu je pozvao iračke susjede i zemlje koje žele mir da intenzivno rade na premošćivanju jaza između sukobljenih stranaka u Iraku kako bi se uskoro mogla osnovati vlada nacionalnog jedinstva.

KARTUM - Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja u subotu su u Kartumu počeli dvodnevni sastanak na kojem će razraditi tekstove rezolucija o Iraku i izraelsko-arapskom sukobu, koje bi trebali usvojiti predsjednici država i vlada na summitu 28. i 29. ožujka u istom gradu. Sastanku nazoče politički dužnosnici 22 zemalja ćlanica Arapske lige, a odmah na početku je Alžir predao mjesto predsjedavajućeg Sudanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙