FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi slučajevi ptičje gripe u Europi

BEČ/SCHWERIN, 18. veljače 2006. (Hina/AFP) - Austrija je u subotunaredila držanje peradi u zatvorenom prostoru u čitavoj zemlji, nakonšto je patogeni virus ptičje gripe H5N1 potvrđen kod jednog labuda uBeču, te kod jedne divlje patke u Donjoj Austriji, dok je Njemačkaprijavila 28 novih slučajeva.
BEČ/SCHWERIN, 18. veljače 2006. (Hina/AFP) - Austrija je u subotu naredila držanje peradi u zatvorenom prostoru u čitavoj zemlji, nakon što je patogeni virus ptičje gripe H5N1 potvrđen kod jednog labuda u Beču, te kod jedne divlje patke u Donjoj Austriji, dok je Njemačka prijavila 28 novih slučajeva.

Austrijska ministrica zdravstva Maria Rauch-Kallat objavila je u Beču da je naredila zadržavanje u zatvorenom prostoru peradi u čitavoj Austriji.

Te mjere slične su onima u drugim europskim zemljama gdje je zabilježen virus H5N1. Virus je dosad zabilježen samo kod divljih ptica, a ne i kod domaće peradi.

Visoko patogeni virus ptičje gripe H5N1 potvrđen je u subotu prvi put u Beču, na mrtvom labudu pronađenom u austrijskom glavnom gradu. Divlja patka zaražena virusom pronađena je u mjestu Klosternburg.

Prije ova dva slučaja, u Austriji su ovoga tjedna kod Graza pronađena četiri zaražena labuda.

Dvadeset i osam novih slučajeva virusa H5N1 potvrđeno je i u Njemačkoj gdje je testirano ukupno 650 ptica, a ukupan broj zaraženih je 41.

Druga serija analiza u Danskoj pokazala je pak negativne rezultate, objavile su danske vlasti.

Francuska, na raskrižju migracijskih puteva u Europi, mogla bi također biti pogođena virusom. Jedna divlja patka vjerojatno je zaražena virusom H5N1 a definitivni rezultati trebali bi biti poznati u subotu navečer.

U Europi, ptičja gripa kod divljih ptica zabilježena je dosad, osim u Njemačkoj i Austriji, i u Italiji, Sloveniji i Grčkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙