FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Rončević o uskraćivanju australske vize generalu Kruljcu

ZAGREB, 17. veljače 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićizjavio je danas kako bi u slučaju uskraćivanja australske vizezamjeniku zapovjednika Kopnene vojske generalu Mladenu Kruljcu trebalaintervenirati hrvatska diplomacija, a ministar obrane BerislavRončević da su neprihvatljivi navodi u obrazloženju zbog čega mu jeviza uskraćena.
ZAGREB, 17. veljače 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako bi u slučaju uskraćivanja australske vize zamjeniku zapovjednika Kopnene vojske generalu Mladenu Kruljcu trebala intervenirati hrvatska diplomacija, a ministar obrane Berislav Rončević da su neprihvatljivi navodi u obrazloženju zbog čega mu je viza uskraćena.

Mediji su objavili, a danas je to potvrdio i ministar obrane Berislav Rončević da je Australija odbila dati vizu generalu Mladenu Kruljcu, koji je kao predsjednik Boksačkog saveza trebao otputovati u Melbourne na prijateljski susret boksačke reprezentacije Australije i Hrvatske.

Kao razloge odbijanja vize mediji navode nekoliko tekstova u jednom tjedniku gdje ga se dovodi u vezu s počinjenjem ratnih zločina te njegovo sudjelovanje u vojnim operacijama u bosanskoj Posavini, kao i da je na suđenju za ratne zločine u Haagu prilikom iznošenja svoje obrane Slobodan Milošević nekoliko puta spomenuo Kruljca.

Mesić je odgovarajući danas na novinarska pitanja i komentirajući razloge o odbijanju vize koje navode mediji, uz ostalo rekao da je je i njega u svojoj obrani na Haaškom sudu spomenuo Slobodan Milošević i njegov svjedok Branko Kostić, ali da misli kako će on (Mesić) vizu dobiti.

Ne znam zašto Australija koristi takve nesuvislosti onih koji će nesumnjivo biti osuđeni za ratne zločine, a nadam se i zločin genocida i na temelju tih nesuvislosti zaustavljaju aktivnost predsjednika Boksačkog saveza, izjavio je Mesić novinarima prigodom obilaska vojarne Borongaj.

Ministar obrane Berislav Rončević rekao da MORH podupire taj sport i da je general Kruljac trebao ići na natjecanje u Australiju koje je na razini svjetskog prvenstva.

Smatra kako nije bilo razloga uskratiti mu vizu, međutim, dodao je, Australija ima propise koliko god se nama činili nelogičnim. Ne prihvaćamo to što je navedeno u obrazloženju, jer je to osuda prije utvrđivanja činjenica, naveo je Rončević ne precizirajući što stoji u obrazloženju. Istaknuo je da će o tom slučaju obavijestiti premijera i reagirati putem diplomacije.

Na novinarski upit o talijanskom prijedlogu o dvojnom državljanstvu za državljane Hrvatske i Slovenije, Mesić je ponovio svoj stav da za nas taj prijedlog nije dobar te da nitko nema pravo pozivati se na neriješeno pitanje dvojnog državljanstva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nemaju pravo oni u Italiji koji koriste taj argument da se kaže da se primjer dvojnog hrvatskog državljanstva za državljane BiH može primjeniti i na Italiju. Te se dvije stvari ne mogu uspoređivati, ocijenio je Mesić

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙