FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: EU pojačava mjere za slučaj zaraze peradi

BRUXELLES, 16. veljače 2006. (Hina/AFP) - Veterinarski stručnjaciEuropske unije donijeli su u četvrtak nove mjere za slučaj da se peradzarazi ptičjom gripom.
BRUXELLES, 16. veljače 2006. (Hina/AFP) - Veterinarski stručnjaci Europske unije donijeli su u četvrtak nove mjere za slučaj da se perad zarazi ptičjom gripom.

Deset novih slučajeva virusa u visokopatogenom obliku H5N1 potvrđeno je u četvrtak navečer na labudovima i na divljoj guski, među četrdesetak uginulih ptica na njemačkom otoku Ruegenu u Baltičkome moru.

U Rumunjskoj prisutnost H5N1 na peradi potvrđena je u 31. žarištu te bolesti u Ostrovu, na jugoistoku zemlje.

Ptičja gripa u EU-u zasad pogađa samo divlje ptice. Ukoliko prijeđe na perad, odmah se moraju uništiti sve životinje i jaja na farmama, odlučili su veterinarski stručnjaci koji od srijede vijećaju u Bruxellesu.

Nove mjere predviđaju uspostavu zaštitne zone u krugu od 3 km oko mjesta na kojemu se pronađe oboljela perad i zone nadzora u krugu od 7 km.

U krugu od ukupno 10 km perad će biti zatvorena, tržnice sa živom peradi zabranjene, a na svim farmama uvest će se obvezna dezinfekcija.

U slučaju da se zarazi perad, sustav mjera će se dopuniti uspostavom "tampon zone" promjenjive veličine između područja na kojemu se otkriju bolesne životinje i ostatka zemlje, rečeno je u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙