FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potvrđeno prisustvo virusa H5N1 u Njemačkoj

BERLIN, 15. veljače 2006. (Hina) - Virus ptičje gripe H5N1, koji jeprenosiv i na čovjeka, otkriven je kod dva uginula labuda pronađena nanjemačkom otoku Ruegenu (Rujani), priopćio je Robert Koch Institut izBerlina u srijedu, a istodobno je potvrđeno da je na otoku pronađenojoš pet labudova za koje se sumnja da su uginuli od iste zaraze.
BERLIN, 15. veljače 2006. (Hina) - Virus ptičje gripe H5N1, koji je prenosiv i na čovjeka, otkriven je kod dva uginula labuda pronađena na njemačkom otoku Ruegenu (Rujani), priopćio je Robert Koch Institut iz Berlina u srijedu, a istodobno je potvrđeno da je na otoku pronađeno još pet labudova za koje se sumnja da su uginuli od iste zaraze.

"Nažalost, moramo potvrditi da su ovi labudovi zaraženi virusom H5N1 koji potječe iz Azije", izjavio je Reinhardt Kurth, šef instituta Rober Koch, koji je time potvrdio ranije pretpostavke o zaraženosti pronađenih ptica, koje je u utorak poslijepodne iznio savezni ministar poljoprivrede Horst Seehofer (Kršćansko socijalna unija CSU).

Seehofer je nalog o zatvaranju sve peradi u zatvorene prostore naložio tek za petak kada će biti dostupni rezultati konačnih ispitivanja iz laboratorija Europske komisije u engleskom Waybridgeu.

Za srijedu poslijepodne je zakazan sastanak kriznog stožera, na čelu s ministrom Seehoverom i ministricom zdravstva Ullom Schmidt, na kojem će biti razmotreni daljnji koraci u borbi protiv širenja zaraze.

Sjeveroistočna savezna pokrajina Mecklenburg-Vorpommern, gdje su zaraženi labudovi pronađeni, već je u srijedu poljoprivrednicima ove pokrajine naložila da svoju perad zatvore na sigurno.

Ministarstvo zdravstva istodobno je priopćilo da za ljude ne postoji povećana opasnost od zaraze.

"Tko nije bio u dodiru sa zaraženim pticama ne treba se pribojavati bolesti", izjavio je glasnogovornik ministarstva Klaus Vater.

Stručnjaci pretpostavljaju da su zaraženi labudovi najvjerojatnije stigli iz Poljske, koja je svega nekoliko kilometara udaljena od Ruegena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙