FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trpinja: obiteljska gospodarstva traže potporu od Vlade

TRPINJA,14. veljače 2006.(Hina) - Predstavnici obiteljskihpoljoprivrednih gospodarstava s područja trpinjske općine poslali su sdanašnjeg skupa u kinodvorani u Trpinji pismo Vladi sa zahtjevom daProgram raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvuu toj općini uvrsti u prioritetan postupak Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva.
TRPINJA,14. veljače 2006.(Hina) - Predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja trpinjske općine poslali su s današnjeg skupa u kinodvorani u Trpinji pismo Vladi sa zahtjevom da Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu u toj općini uvrsti u prioritetan postupak Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Javni skup predstavnika trpinjskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava organiziran je u povodu prošlotjedna prosvjednog skupa dijela radnika VUPIK-a, koji su izrazili neslaganje s općinskim Programom raspodjele poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Taj program predviđa da od oko 5000 hektara državne zemlje u trpinjskoj općini 1650 hektara u koncesiju dobije VUPIK, da se 1265 hektara vrati i da ostatak općina proda obiteljskim gospodarstvima.

Dio radnika VUPIK-a, predvođenih povjerenikom Slavonsko-baranjskog sindikata u tom poduzeću Jovicom Živanovićem, traži za VUPIK koncesiju na svu zemlju u općini, osim na zemlju predviđenu za povrat, obrazloživši zahtjev strahom od gubitka radnih mjesta.

Po riječima Srđana Maksića, jednog od predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, bilo bi sramotno općinu, kao što je Trpinja, u kojoj oko 4000 ljudi ovisi o poljoprivredi, s najvećim stočarskim potencijalom u državi, sa 750 registriranih obiteljskih gospodarstava i najvećim brojem poreznih poljoprivrednih obveznika, ostaviti bez poljoprivredne zemlje.

"Očekujemo od Vlade, resornog ministarstva i lokalnih vlasti suglasnost i pozitivno mišljenje o Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države u trpinjskoj općini i njegovu što hitniju provedbu", rekao je Maksić, dodavši kako se s Programom raspodjele poljoprivrednog zemljišta u toj općini suglasila u tijeku njegove izradbe i Uprava VUPIK-a.

Na kraju pisma Vladi navodi se kako "svako odugovlačenje i neprihvaćanje plana raspolaganja poljoprivrednim zemljištem ugrožava egzistenciju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kao nositelja općinskog razvoja kao i kulture srpske etničke zajednice na području trpinjske općine".

Potpredsjednik SDSS-a Jovan Ajduković protekli je tjedan u povodu zahtjeva Vupiko-vih radnika, podržao program trpinjske općine u vezi raspodjele poljoprivrednog zemljišta, istaknuvši uz ostalo, kako ih "nitko ne može uvjeriti da opstanak VUPIK-a zavisi baš od djela zemlje koja se nalazi na području Trpinje i Borova i to baš u općinama s većinskim srpskim stanovništvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙