FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran potvrdio da je nastavio obogaćivati uran

TEHERAN, 14. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Teheran je u utorakpotvrdio da je nastavio s obogaćivanjem urana, procesom za koji Zapadstrahuje da bi mogao biti iskorišten za izradu nuklearnog oružja.
TEHERAN, 14. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Teheran je u utorak potvrdio da je nastavio s obogaćivanjem urana, procesom za koji Zapad strahuje da bi mogao biti iskorišten za izradu nuklearnog oružja.

"U skladu s ratifikacijom parlamenta, kažem 'da'", rekao je zamjenik glavnoga iranskog nuklearnog pregovarača Javad Vaeedi u teheranu na pitanje novinara o tome je li obnovljen proces obogaćivanja urana.

No iranski dužnosnici još ne govore je li nastavljeno punjenje centrifuga uranovim heksafluoridom.

"Neka su pitanja precizni stručni detalji", odgovorio je Vaeedi na pitanje jesu li centrifuge u podzemnome nuklearnom postrojenju u Natanzu počele s radom.

Centrifuge obogaćuju uran tako da ga vrte na nadzvučnim brzinama. Službeni Teheran tvrdi da mu to obogaćivanje treba za rad nuklearnih elektrana, a ne za proizvodnju nuklearne bombe, za što ga optužuje Washington.

Diplomati su u rujnu rekli da bi Iran mogao imati ozbiljnih teškoća u procesu obogaćivanja urana jer koristi uranov heksafluorid vrlo loše kvalitete koji bi mogao oštetiti centrifuge.

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak bi trebali posjetiti pogon Natanz u kojemu je Iran počeo obogaćivati uran za istraživanje.

Iran je počeo operacije obogaćivanja urana u Natanzu radi istraživanja koje će mu omogućiti proizvodnju nuklearnog goriva, civilnog ili vojnog.

Prema jednom diplomatskom izvoru u Beču, Iranci mogu obogaćivati uran i ako su pečati na svome mjestu, "ali ne mogu izvući materijal ako ih se promatra".

Istovremeno su u ponedjeljak predstavnici Foruma zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), okupljeni u Tokiju, objavili kako bi Iran morao poštivati zahtjeve IAEA-e.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙