FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ElBaradei: Situacija s Iranom još nije "kriza"

BEČ, 2. veljače 2006. (Hina) - Situacija oko Irana još se ne moženazvati "krizom", nego je riječ samo o "kritičnoj fazi" i Iran uidućih mjesec dana još može vratiti povjerenje međunarodne zajednice,rekao je u četvrtak glavni direktor Međunarodne agencije za atomskuenergiju (IAEA) Mohamed ElBaradei, objavile su agencije.
BEČ, 2. veljače 2006. (Hina) - Situacija oko Irana još se ne može nazvati "krizom", nego je riječ samo o "kritičnoj fazi" i Iran u idućih mjesec dana još može vratiti povjerenje međunarodne zajednice, rekao je u četvrtak glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei, objavile su agencije.

"Približavamo se kritičnoj fazi, ali to nije kriza. Riječ je o izgradnji povjerenja, a ne o neposrednoj opasnosti", rekao je ElBaradei novinarima tijekom stanke izvanrednog sastanka IAEA-e na kojem se raspravlja o iranskom nuklearnom programu.

Svrha sastanka Vijeća guvernera IAEA-e je podići pritisak na Iran da ukloni dvojbe o svojim nuklearnim namjerama prije njegova zaključnog izvješća 6. ožujka.

"Iran još ima vremena do mog izvješća 6. ožujka da potpuno prekine aktivnosti oko obogaćivanja urana", rekao je.

Također je istaknuo kako plan Rusije da obogaćuje uran za Iran Teheranu ostavlja "otškrinuta vrata" i da bi mogao poslužiti kao prijelazno rješenje dok se ne uspostavi povjerenje u mirnodopsku prirodu iranskog nuklearnog programa.

"Nitko u Vijeću guvernera ne odriče Iranu pravo na nuklearnu energiju. Ali sad nije vrijeme za obogaćivanje, osobito zato što imaju doživotne zalihe materijala za jedan svoj reaktor", rekao je.

ElBaradei je dodao kako razumije želju većine od 35 zemalja članica Vijeća guvernera da "prije ili kasnije" prijave Iran Vijeću sigurnosti, ali da je riječ o slanju jasne poruke i izgradnji povjerenja.

Sad bi trebalo početi razdoblje "izgradnje povjerenja", a izjave Irana kako namjerava nastaviti obogaćivanje urana "ne vodi izgradnji povjerenja", kazao je.

"Bez obzira na to prijavimo li mi Iran Vijeću sigurnosti ili ne, mislim da je jedini put naprijed kroz diplomaciju", rekao je.

ElBaradei je ustvrdio i da postoji vrlo mala vjerojatnost da odluka o prijavi Irana - koju je u ponedjeljak zatražilo pet stalnih članica VS UN - bude postignuta u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙