FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija traži smrtnu kaznu za preživjelog beslanskog otmičara

ZAGREB, 9. veljače 2006. (Hina) - Zamjenik ruskog glavnog tužiteljaNikolaj Šepelj zatražio je u četvrtak smrtnu kaznu za NurpašuKulajeva, jedinog preživjelog napadača na školu u Beslanu 2004. godineu kojoj je ubijeno više od 300 ljudi, od kojih su pola bila djeca,javili su ruski mediji.
ZAGREB, 9. veljače 2006. (Hina) - Zamjenik ruskog glavnog tužitelja Nikolaj Šepelj zatražio je u četvrtak smrtnu kaznu za Nurpašu Kulajeva, jedinog preživjelog napadača na školu u Beslanu 2004. godine u kojoj je ubijeno više od 300 ljudi, od kojih su pola bila djeca, javili su ruski mediji.

Rusija nije ukinula smrtnu kaznu, ali ima moratorij na pogubljenja od 1997. godine.

Šepelj smatra da Kulajev, jedan od terorista koji su upali u školu u Beslanu prvog dana nove školske godine i uzeli za taoce djecu, njihove učitelje i roditelje, treba biti proglašen krivim po svim točkama optužnice.

Kulajeva optužnica među ostalim tereti za terorizam, ubojstvo i pripadnost kriminalnoj skupini.

"S obzirom na optužnicu molim vas da primijenite... smrtnu kaznu", rekao je Šepelj obraćajući se Vrhovnom sudu Sjeverne Osetije, a prenijela je ruska televizija.

"Tužiteljstvo je uvjereno da odluka suda mora imati otrežnjujući učinak na one koji žele ići putem terorizma, kako bi znali da ih u budućnosti čeka neoznačeni grob".

Napad na školu u Beslanu, koji je šokirao cijeli svijet, završio je krvoprolićem u kojem je život izgubila 331 osoba, među kojima 186 djece.

Kulajev je priznao da je bio među otmičarima u Beslanu, ali je rekao da ne snosi odgovornost za ubojstva. Ostali otmičari, njih 30, su ubijeni.

Neki ruski političari smatraju da za Kulajeva treba ukinuti moratorij na smrtnu kaznu. Ruski predsjednik Vladimir Putin zasad se nije javno izjasnio o tome, ali je ovog tjedna rekao da se sprema iznijeti pred parlamentom neke prijedloge glede smrtne kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙