FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka vlada mogla bi pasti zbog ugovora s Vatikanom

ZAGREB, 7. veljače 2006. (Hina) - Slovačka vlada mogla bi pasti zbogspora među strankama vladajuće koalicije oko ugovora s Vatikanom kojije kritizirala i Europska unija, javile su svjetske agencije.
ZAGREB, 7. veljače 2006. (Hina) - Slovačka vlada mogla bi pasti zbog spora među strankama vladajuće koalicije oko ugovora s Vatikanom koji je kritizirala i Europska unija, javile su svjetske agencije.

Glavni zagovornik tog ugovora, Kršćanski demokratski pokret (KDH) priopćio je u ponedjeljak da izlazi iz vladajuće koalicije nakon što je slovački premijer Mikulas Dzurinda odlučio ne potpisati taj kontroverzni dokument.

Ugovor se tiče načela nazvanog "prigovor savjesti" i kad bi se ono počelo primjenjivati moglo bi omogućiti zaposlenicima da odbiju izvršiti profesionalnu zadaću ako se njime krše njihova vjerska uvjerenja.

Tako bi na primjer liječnik mogao odbiti ženu koja traži pobačaj ili kontracepciju, a vozač autobusa bi mogao odbiti raditi nedjeljom.

Dzurindina je stranka prvotno podržala taj ugovor, čiji je nacrt napravljen još 2003. godine, ali je prošlih tjedana počela oklijevati.

Nakon odlaska KDH-a iz vlade, Dzurinda je izgubio 15 mjesta u parlamentu i sada ih ima samo 43 od ukupno 150 mjesta. Takva situacija povećava izglede za prijevremene izbore. Inače su parlamentarni izbori u Slovačkoj predviđeni za rujan ove godine.

Kontroverzni je ugovor kritizirala i Europska unija. Slovačka je kao članica EU-a preuzela razne zajedničke obveze kad je riječ o ljudskim pravima. Mreža nezavisnih stručnjaka Europske unije za ljudska prava, koju je uspostavila Europska komisija, razmotrila je nacrt zakona između Slovačke i Vatikana i objavila je vrlo kritično izvješće u kojem se navodi da bi Slovačka potpisivanjem tog dokumenta prekršila svoje obveze prema EU.

Prema Mreži, važno je da pravo iznošenja prigovora savjesti nije u sukobu s pravima drugih, uključujući pravo svih žena da dobiju određene medicinske usluge ili savjet bez diskriminacije.

Oko 70 posto stanovnika Slovačke su katolici i stoga stručnjaci smatraju da postoji rizik da bi to pravo u praksi onemogućilo ili otežalo ženama da dobiju savjet ili liječenje na području reproduktivne zdravstvene zaštite, posebice u ruralnim dijelovima zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙